Brković bi mogao ostati bez "Boke"

Brković, koji je hotele Plaža, Tamaris i Igalo preuzeo krajem 2007. godine, jedan je od najzaduženijih Crnogoraca sa oko 160 miliona eura.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2011. 10:29h

Raskid ugovora o kupoprodaji hotela hercegnovske kompanije Boka prijeti njenom vlasniku podgoričkoj Vektri, biznismena Dragan Brkovića, jer nijesu dostavljene garancije za ispunjenje ovogodišnjih investicija.

To je potvrđeno "Vijestima" nakon sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, na kojoj je taj problem bio jedna od tema. Vektra je trebalo da obezbijedi garancije od oko dva i po miliona eura.

Brković, koji je hotele Plaža, Tamaris i Igalo preuzeo krajem 2007. godine, jedan je od najzaduženijih Crnogoraca sa oko 160 miliona eura.

Tolika su ukupna dugovanja njegove kompanije Vektra Montenegro prema podacima iz posljednjeg konsolidovanog izvještaja o poslovanju.

Nema garancija

Kada je Vektra Montenegro kupila hercegnovske hotele obavezala se na ulaganja od 64 miliona eura u trogodišnjem periodu, a pompezno su obećavali da će investicije premašiti 200 miliona.

Iz Vektre su investiciono kašnjenje pravdali neusvojenom planskom dokumentacijom, ali ni nakon što se to regulisalo, Brković nema garancije da može ostvariti ugovorena ulaganja. Vlasnik Vektre je prijateljstvom povezan sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem.

Savjet, na čijem čelu je premijer Igor Lukšić, odlučio je da raskine saradnju i sa slovenačkim Petrolom zbog neispunjenja investicionih obaveza, kao i da proglasi neuspjelim tender o prodaji tivatskog Montepranza tek nakon dvije i po godine pregovora sa biznismenima Duškom Kneževićem i Piterom Mankom.

Većina članova Savjeta je saglasna da su se stekli uslovi da raskinu ugovor sa kupcem nikšićke fabrike, sa zaključkom da se mora povesti računa da to ne povuče arbitražni postupak, kao i dobro sagledati koje bi bile posljedice po državu

Lukšić je prekid za Montepranzo nagovijestio kada je Knežević, takođe blizak bivšem premijeru, prodao najveći pojedinačni paket akcija Fabrike elektroda Piva, iza leđa novoj Vladi koja je razgovarala sa radnicima o izlasku iz krize te fabrike. Iako je Knežević nakon reakcije Lukšića obezbijedio da akcije ipak kupi Vlada, imovina Montepranza mu je izmakla.

I MNSS kasni, pa se sluti raskid

Od sredine 2008. je najavljivano da se očekuje "uspješan ishod pregovora" za tivatsko poljoprivredno preduzeće, gdje je planirana izgradnja golf terena. Bilo je sporno vlasništvo nad zemljištem Montepranza i to što su Knežević i Mank tražili da se akcije preduzeća sa vrijednom imovinom plate obveznicama.

Kneževićeva Atlas grupa bila je predvodnik konzorcijuma i za kupovinu bolnice u Meljinama, čiju privatazaciju je vodio Lukšić, ali mu je tada tenderom omogućeno da zdravstveni centar kupi obveznicama i tako jeftinije prođe.

U Savjetu je "Vijestima" saopšteno da idu na sporazumni raskid ugovora o osnivanju preduzeća Petrol bonus sredinom 2007. godine, jer su njegovi vlasnici slovenački Petrol i Montenegrobonus tražili da najavljeni investicioni plan sa 155 miliona eura "skrešu" na oko 50 miliona, što je neprihvatljivo.

Na sjednici Savjeta je konstatovano da holandska firma MNSS, koja upravlja Željezarom, kasni u ispunjenju ugovorenih obaveza, jer ne daje na vrijeme plate zaposlenima, niti je dostavila bankarske garancije za ispunjenje godišnjeg investicionog plana.

Većina članova Savjeta je saglasna da su se stekli uslovi da raskinu ugovor sa kupcem nikšićke fabrike, sa zaključkom da se mora povesti računa da to ne povuče arbitražni postupak, kao i dobro sagledati koje bi bile posljedice po državu.

Novi tender za autoput

Razmotrena je mogućnost objavljivanja ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede, potpisanog sa italijanskom kompanijom A2A, i tom preduzeću će uputiti dopis sa zahtjevom za skidanje povjerljivosti ugovora.

Savjet je usvojio izvještaj Tenderske komsije za turističku valorizaciju Kumbora i Bigova. Podržano je davanje u zakup skladišta pogonskog goriva Rakite i komsija je zadužena da pregovara o zaključenju ugovora sa kompanijom Adriatik marins kanadskog bogataša Pitera Manka.

Prihvaćen je predlog aneksa ugovora o kupoprodaji većinskog akcijskog kapitala UTIP-a Crna Gora, koji se odnosi na obaveze Normal kompani.

Savjet je upoznat sa namjerom da se ponovo raspiše tender za izgradnju autoputa Bar- Boljari. Utvrđen je i ovogodišnji plan privatizacije koji Vlada treba u četvrtak da usvoji.

Iz Savjeta je saopšteno da su razmatrali izvještaj o realizaciji obaveza iz ugovora o privatizaciji crnogorskih preduzeća i hotela, koji je uradio konzorcijum koji je predvodio podgorički Ekonomski fakultet. Iz Vlade je u januaru prošle godine najavljena analiza ugovora o privatizaciji i taj posao je dodijeljen jedinom ponuđaču kojeg čine ekonomski fakulteti iz Podgorice i Beograda, podgorički Matalurško-tehnički fakultet i advokatska kancelarija Nikole Martinovića.

Tada je objavljeno da su angažovani za 355 hiljada eura da analiziraju „najveće i najkompleksnije privatizacije u Crnoj Gori iz oblasti hotelijerstva, industrije, usluga i bankarskog sektora“.

Bonus video: