Pejović: Ublažavanje mjera prema Prvoj banci je besmislica

Pejović je kazao da je nedopustivo da se država zadužuje na međunarodnom tržištu po visokim stopama, a čuva depozite u komercijalnim bankama.
0 komentar(a)
Zarija Pejovic, Foto: Arhiva Vijesti
Zarija Pejovic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.02.2011. 14:01h

Pokret za promjene pozvao je rukovodstvo Centralne banke Crne Gore (CBCG) da shodno Zakonu o bankama javno saopšti činjenično stanje u Prvoj banci, uvede privremenu upravu i eventualni stečajni postupak kako većinski privatna banka ne bi opstajala na račun interesa poreskih obveznika.

"Smatramo da je ublažavanje mjera prema Prvoj banci besmislica, kao što je i besmislica zabrana kreditiranja, budući da banka nema značajna slobodna sredstva za kreditnu aktivnost. Ta mjera je prevasnodno služila kako izgovor rukovodstvu Prve banke. CBCG treba da propiše privremenu upravu, publikuje informacije o stanju u banci i uvede eventualni stečajni postupak" kazao je član PZP -a Zarija Pejović.

On je kazao da član 120 Zakona o bankama jasno propisuje uslove uvođenja privremene uprave kada menadžment banke nije sposoban da sprovede mjere, odnosno, obezbijedi određeni nivo koeficijenta solventnosti.

"Prema izjavi guvernera Radoja Žugića koeficijent solventnosti je i dalje ispod propisanog minimuma. Javno se špekuliše da je kapital banke anuliran gubicima, a banka godinama ne uspijeva da postigne traženi nivo solventnosti. Pitam CBCG koliko fali kapitala da bi Prva banka bila solventna, kada će banka pribaviti kapital i koliki su gubici u prethodnim godinama poslovanja" kazao je Pejović.

On je dodao da je nedopustivo da se država zadužuje na međunarodnom tržištu po visokim stopama, a čuva depozite u komercijalnim bankama.

U PZP -u smatraju i da menadžment Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) treba da odgovori kolika im je stopa povrata na novac koji drže u Prvoj banci i zašto se deponovana sredsta od oko 80 miliona ne investiraju u sistem EPCG.

Bonus video: