Medojević traži da Tužilaštvo goni članove RAE

Tužilac može da stavi van snage privremenu metodologiju Regulatorne agencije i zaštiti državni interes.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 17:53h

Vrhovno državno tužilaštvo ima zakonska ovlašćenja da se umiješa i "obori" propise Regulatorne agencije za energetiku i pokrene postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su utvrdili nakaradnu metodologiju koja omogućava legalnu pljačku građana.

To je poruka predsjednika Pokreta za promjene Nebojša Medojević nakon sastanka sa vrhovnim državnim tužiocem Rankom Čarapić o načinu utvrđivanja cijena struje koji šteti potrošačima.

PzP najavljuje da će Tužilaštvu uputiti pismenu inicijativu da Čarapić reaguje.

"Tužilac može da stavi van snage privremenu metodologiju Regulatorne agencije i zaštiti državni interes. To bi trebalo da bude dovoljan javni državni, politički i moralni pritisak da svi članovi Odbora RAE podnesu ostavke", pozvao je Medojević.

On je naglasio da jedino u toj situaciji, kada nema ko da odgovori na zahtjev Elektroprivrede o drastičnom poskupljenju struje i usljed suspendovane metodologije, od aprila mogu ostati iste cijene struje.

"Tako se stvara i pravni osnov da se partner Vlade u EPCG, italijanski A2A, spriječi da pokrene arbitražni postupak protiv Crne Gore ako bi se pozvao da je oštećen jer RAE ne poštuje sopstvenu metodologiju pa nije odobrio traženo poskupljenje", smatra Medojević.

Traže brzu reakciju

Medojević kaže da je Čarapić upozorena na moguće rizike kojima su građani i Crna Gora izloženi zbog pogrešno utvršene metodologije Regulatorne agencije, kojom je EPCG ostavljena mogućnost da ispostavi zahtjev o skoku cijene za domaćinstva od čak 79 odsto.

PzP traži brzu reakciju, poručujući da će biti kasno da se mijenjaju stvari nakon što RAE usvoji odluku o cijenama.

"Ako bi RAE u postpunosti prihvatio traženo poskupljenje, EPCG bi ostvario profit od 100 miliona u ovoj godini. Ako djelimično odbije zahtjev, to može izazvati da italijanska kompanija pokrene arbitražu, kojom bi mogla uslovljavati Vladu da joj omogući da postane većinski vlasnik EPCG", istakao je Medojević.

Medojević je naglasio da nema potrebe da od aprila dođe do poskupljenja struje, jer Elektroprivreda i sa važećim cijenama ostvaruje bruto profit od 30 miliona u prošloj godini ili 20 miliona čistog profita.

"Nema osnova da cijene budu povećane, pošto i sa sadašnjim EPCG i ovu godinu može završiti najmanje sa 30 miliona neto profita", ocijenio je Medojević.

On je izračunao da stopa povraćaja na akcionarski kapital koji A2A ima u Italiji iznosi 3, 8 odsto, a u Crnoj Gori traži tri puta više - 11,6 odsto.

Bonus video: