Željezarci traže od Lukšića ono što nije htio Đukanović

"Istekao je krajnji rok za ispunjenje obaveza koje je poslodavac bio dužan da uradi", kazao je Vučinić.
0 komentar(a)
Željezarci, Foto: Srđo
Željezarci, Foto: Srđo
Ažurirano: 01.02.2011. 14:08h

Sindikat Željezare će na konferenciji za novinare, koja je zakazana za četvrtak u podne, saopštiti šta namjeravaju da urade povodom, kako rekoše, situacije u preduzeću i „neodgovornog i neozbiljnog ponašanja“ poslodavca, firme MNSS.

"Istekao je krajnji rok za ispunjenje obaveza koje je poslodavac bio dužan da uradi. Koliko smo upoznati, nije položio depozit od 20 miliona eura za nove investicije, što je morao, niti je radnicima isplatio zaostale zarade. Sve to je dovoljan razlog da se konačno raskine kupoprodajni ugovor sa njima", kazao je predsjednik nikšićkih metalurga Janko Vučinić.

Sjutra će na sjednici IO Sindikata odlučiti o daljim potezima a o tome će javnost obavijestiti na sjutrašnjoj konferenciji.

Vučinić je kazao i da je socijalni program koji je predložio poslodavac, a za koji je prijavljivanje trebalo da počne juče, krajnje „neozbiljan“ jer vlasnik nudi nešto što nije u mogućnosti da ispuni, pošto nema novac potreban za ispunjenje obaveza.

"Poslodavac se u socijalnom programu poziva na Vladu a mi smo sa predstavnicima Vlade u stalnom kontaktu i oni su nam rekli da nijesu uključeni u taj projekat", tvrdi Vučinić.

Prema predloženom socijalnom programu, koji je zasnovan na dobrovoljnoj osnovi, zaposleni koji odluče da napuste fabriku dobiće otpremnine u iznosu od osam do 24 hiljade eura, što zavisi od dužine staža. Prosječna otpremnina iznosila bi 17 hiljada eura a u ponuđeni iznos programa uključene su sve obaveze uprave prema zaposlenom, osim zarada, gdje bi Željezara, kako stoji, izdvojila osam hiljada eura, dok bi ostatak novca išao na “teret” Vlade.

Prema predloženom socijalnom programu, koji je zasnovan na dobrovoljnoj osnovi, zaposleni koji odluče da napuste fabriku dobiće otpremnine u iznosu od osam do 24 hiljade eura, što zavisi od dužine staža.

Program koji je zasnovan na dobrovoljnoj osnovi ipak ne bi bio za sve dobrovoljan. U njemu stoji da će uprava zatražiti od invalida rada i zaposlenih koji su tokom prošle godine imali više od 400 sati bolovanja da ponuđeno prihvate a njihove otpremnine biće 20 odsto veće nego ostalim radnicima i iznosiće od 9,6 hilljada do 24 hiljade eura.

Predviđeno je da prijavljivanje zaposlenih za odlazak iz preduzeća počne 1. februara i traje do kraja mjeseca, dok bi isplata otpremnina bila u periodu od 1. do 7. aprila.

Uprava je pripremila i novu sistematizaciju koja je za Sindikat neprihvatljiva i prema kojoj bi u nekadašnjem gigantu nikšićke i crnogorske privrede od oko 1.400 radnika ostalo svega 600.

"Svaka sistematizacija koja predviđa da u Željezari ostane samo 600 radnika za Sindikat je neprihvatljiva i o njoj nema pregovora. Smatramo da fabrika sa tolikim brojem radnika ne može da posluje, da ostvari veću proizvodnju i konkurentnost na tržištu", kazao je Vučinić.

Bonus video: