Ko laže da je bolestan dobiće otkaz

Sprečavanje zloupotrebe bolovanja predstavljati značajno rasterećenje i za poslodavce i za državu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 14:56h

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) uputila je danas poziv javnom, privatnom i civilnom sektoru da preduzmu konkretne mjere koje će, radom na suzbijanju zloupotrebe bolovanja, pomoći obezbjeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite i borbi protiv korupcije u zdravstvu.

“UPCG apeluje na privrednike da pomognu najavljenim procesima Ministarstva zdravlja na način što će identifikovati ljekare koji, protivno ljekarskoj etici i propisima koji ih obavezuju, odobravaju bolovanja. Stoga je obaveza privrednika da Ministarstvu zdravlja registrovane slučajeve očite zloupotrebe bolovanja potvrde dostavom argumentovanih dokaza radi potrebnih procesuiranja, odnosno sankcionisanja”, navosi se u saopštenju UPCG.

Poslodavci podsjećaju da je “problematiku zloupotrebe bolovanja” razmatrala i Radna grupa za izmjene i dopune Zakona o radu, pa se očekuje da to pitanje bude u narednom periodu, po prvi put, biti zakonski regulisano.

"To znači i da će, ukoliko se nesporno utvrdi postojanje zloupotrebe bolovanja od strane zaposlenog, navedeno biti osnov za prestanak radnog odnosa tj. otkaz od strane poslodavca", saopštili su iz UPCG.

UPCG podsjeća na praksu koja pokazuje da često postoje razlozi koji poslodavcu dozvoljavaju sumnju u vjerodostojnost nekih bolovanja, posebno ukoliko su ona preduga u odnosu na konkretnu bolest, ako su odsustva neuobičajeno učestala, ili se “slučajno” poklapaju sa državnim i vjerskim praznicima ili sezonskim poslovima.

“Zato navedeni slučajevi na koje privrednici - članovi UPCG upućuju, imaju za rezultat ocjenu da se organizovanim pristupom suzbijanju zloupotrebe bolovanja prvenstveno pomaže upravo onim licima koja su oboljela, a koja će po tom osnovu imati i bolju zdravstvenu zaštitu.

Jednostavno, ukoliko uzmemo u obzir da naknadu zarade za bolovanja do 60 dana snosi poslodavac, a zatim Fond zdravstvenog osiguranja, onda je jasno da će sprečavanje zloupotrebe bolovanja predstavljati značajno rasterećenje i za poslodavce i za državu, odnosno Fond, što će se reflektovati i na kvalitetniju materijalnu zaštitu oboljelih”, zaključuje se u saopštenju crnogorskog udruženja poslodavaca.

Bonus video: