Bivši radnici Duvanskog kombinata ostali bez staža i naknade

"Problemi su nastali zbog pogrešnog tumačenja odluke o prestanku radnog odnosa", tvrde bivši radnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 20:04h

Oko 230 ranije zaposlenih radnika Duvanskog kombinata u stečaju kojima je odlukom stečajnog upravnika prestao radni odnos 30. juna prošle godine, skoro sedam mjeseci nakon toga usmeno su obaviješteni od Zavoda za zapošljavanje da nemaju pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, a samim tim ni pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje.

To tvrdi dvoje bivših radnika DKP-a Radmila Tomković i Rajko Brnović, navodeći da su “problemi nastali zbog pogrešnog tumačenja odluke o prestanku radnog odnosa”.

"Donoseći odluku, stečajni upravnik se pozvao na član 59 Zakona o insolventnosti privrednih društava Službeni list RCG br.6/02 a koji glasi: “Prestanak radnog odnosa zaposlenih u toku postupka stečaja reorganizacije ili lične uprave u stečaju u skladu sa ovim zakonom, smatra se prestankom odnosa po sili zakona usled stečaja”.

Nadalje, kao osnov za donošenje odluke stečajni upravnik se pozvao na član 139 stav 1 tačka 6 o radu Službeni list RCG 49/08, a kojim je utvrđeno da radniku prestaje radni odnos po sili zakona usljed stečaja. Iz svega ovoga proizlazi da je radnicima DKP AD Podgorica u stečaju prestao radni odnos po sili zakona usljed stečaja", napisali su Tomković i Brnović u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Oni napominju da je činjenica da su zaposleni po osnovu programa za rješavanje tehnološkog viška radnika zaključili sporazum o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine, koji je zaključen 8. marta 2010. godine, dva i po mjeseca prije uvođenja stečaja, odnosno, četiri mjeseca prije donošenja odluke o prestanku radnog odnosa.

"Smatramo da ranije zaposleni DKP AD u stečaju Podgorica ne mogu da snose posljedice tumačenja koje su na njihovu štetu, a pogotovu su oštećeni što svoja prava umjesto da ostvare u zakonskom roku od 30 dana nakon sedam mjeseci bivaju usmeno obaviješteni da im navedena odluka ne obezbjeđuje nijedno navedeno pravo", stoji u pismu dva bivša radnika DKP-a.

Bonus video: