Ako Ranka Čarapić neće, Ulcinjani pokreću prijave za Valdanos

Ulcinjani tužiteljku podsjećaju da je Valdanos stavljen pod posebnu zaštitu države.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 16:30h

Grupa ulcinjskih nevladinih organizacija i intelektualaca opet se juče oglasila povodom namjere Vlade da uvalu Valdanos na 30 godina ustupe britanskoj firmi Kjubus luks, a ovog puta su se obratili vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić, sa pozivom da provjeri taj, po njihovom mišljenju, sumnjiv i štetan posao.

U otvorenom pismu Ranki Čarapić, potpisnici navode da su ohrabreni njenim posljednjim potezima i najavama da će svi sumnjivi poslovi u Crnoj Gori biti provjereni, ali da će, ukoliko izostane njena reakcija u slučaju “Valdanos”, oni sami procesuirati prijave protiv osoba koje sumnjiče za štetan posao.

Elemenata imate dovoljno da zaustavite skrnavljenje te rajske uvale i ponavljanje „afere Zavala“, sa još štetnijim posljedicama" pišu Ulcinjani u pismu tužiteljki

"Ohrabreni Vašim posljednjim potezima i najavama, a želeći da damo šansu institucijama sistema da rade svoj posao, obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom da preduzemete sve potrebne mjere i korake kako bi spriječili po državu, opštinu Ulcinj, vjerske zajednice u našoj zemlji i crnogorske građane izuzetno sumnjiv i štetan posao izdavanja u dugoročni zakup uvale Valdanos.

Elemenata imate dovoljno da zaustavite skrnavljenje te rajske uvale i ponavljanje „afere Zavala“, sa još štetnijim posljedicama" pišu Ulcinjani u pismu.

Navodi se da tužiteljka može da počne sa provjerom Vladinog tendera iz decembra 2008. godine, pa onda da pređe na predlog ugovora o izdavanju u dugoročni zakup lokaliteta Valdanos i Studiju lokacije, koja je, kako ističu, u proceduri pred Ustavnim sudom.

Ulcinjani državnu tužiteljku podsjećaju da je Valdanos, Zakonom o maslinarstvu, član 17, stavljen pod posebnu zaštitu države

"Upućujemo Vas da ispitate zašto je i kako Tenderska komisija grubo prekršila tenderska pravila i za jedan ovako vrijedan posao i lokalitet (od tek dva prijavljena ponuđača na tenderu) izabrala jednu malu, potpuno nereferentnu kompaniju koja posluje sa gubicima.

Vjerujemo da će Vam biti interesantno prije svega u dijelu gdje se procjenjuje “vrijednost zemljišta sa vrijednošću poreza na prenos apsolutnih prava” na 200 eura po m2!? Podsjećamo da izdavanje u zakup m2 u Valdanosu stoji tek 0,18 centi! Kada spominjemo “slučaj Zavala”, mislimo prije svega na namjeru da se u Valdanosu gradi 100 vila sa 600 ležaja!?

Ne navodi se, iako se to svakako planira, koliko će ih biti na prodaju", napisali su istaknuti građani Ulcinja.

Oni državnu tužiteljku podsjećaju da je Valdanos, Zakonom o maslinarstvu, član 17, stavljen pod posebnu zaštitu države.

"Napominjemo da sedmina imovine u Maslinadi Valdanos pripada vjerskim zajednicama"

"Svakako će Vam zapasti za oko način na koji će se presađivati stabla masline, prosječne starosti oko 800 godina, odnosno kako se poljoprivredno zemljište protivzakonito, bagerima, namjerava pretvoriti u gradsko-građevinsko!? U interesu predmeta bi bilo da istražite kako, zašto i odakle se u kancelarijama nekih crnogorskih tajkuna, koji su u poslovnim vezama sa ruskim tajkunima, nalaze ovi planovi za Valdanos" kaže se u pismu.

Ulcinjani podsjećaju da vlasnici Maslinade vode sudske sporove o povraćaju prava nad oduzetom imovinom pred domaćim pravosuđem a da su predstavke dostavili i Evropskom sudu za ljudska prava.

"Napominjemo da sedmina imovine u Maslinadi Valdanos pripada vjerskim zajednicama. Uvjereni smo da ćete, u skladu sa Vašim nadležnostima, preduzeti potrebne radnje, hitno reagovati i spriječiti ovaj krajnje štetan posao.

U suprotnom, mi ćemo procesuirati sve aktere “afere Valdanos", zaključuje se u pismu koje su u ime NVO i intelektualaca najjužnije crnogorske opštine potpisali Džemal M. Perović i Batko Đakonović.

Najava potpisivanja ugovora gola sila

Najavu Vlade Crne Gore da će ipak potpisati ugovor o Zakupu Uvale Valdanos razumijemo samo kao potvrdu da se golom silom namjerava provesti ovaj štetan posao, smatraju u ulcinjskim NVO.

"Kako drugačije objasniti ignorisanje svih argumenata, počev od spornog vlasništva, preko zakonske zaštite Uvale kao spomenika prirode (Sl. l. 30/68) i kompleksa Maslinade, poput Stare masline u Baru i Velje masline u Budvi, nezakonitosti oko tendera i odabranog partnera, mišljenja stručnjaka, ranijih potpisa hiljada građana, aktuelne peticije kao i primjedbi poslanika iz Ulcinja", stoji u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Bježanje od argumentovanog dijaloga, kako se dodaje, u Vladi pokušavaju nadomjestiti “praznom pričom kako neće posjeći nijednu maslinovu granu, što je smiješno, jer se grane maslinama redovno sjeku rezidbom, ali kriju navod iz Studije lokacije koja predviđa skrnavljenje Maslinjaka premještanjem stabala koje smetaju za izgradnju nekretnina.”

"Bagerima i rovokopačima, čime žele oskrnaviti i plažu. Evropski, nema što", navodi se u pismu.

U, kako tvrde, skandaloznoj Studiji lokacije stoji osvrt na nevladin sektor u Ulcinju, “gdje se na prevaran način prešućuju aktivnosti većine NVO iz Ulcinja koje su se javno deklarisale za zaštitu Valdanosa, dok se raspoloženje građana Ulcinja opisuje „kao entuzijastičko i optimističko“, što su ocijenili kao podmetanje.

Bonus video: