Hljeb u Crnoj Gori neće poskupiti

Pekari u Crnoj Gori za sada neće povećavati cijenu hljeba jer brašno nabavljaju uglavnom iz Nikšića koje, kako kažu, ima najrealniju cijenu u regionu.
141 pregleda 0 komentar(a)
hljeb, Foto: Arhiva Vijesti
hljeb, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2011. 14:15h

Povećanje cijena brašna i hljeba koje je od juče aktuelno u regionu, kako su najavili pekari, neće zahvatiti i Crnu Goru.

Crnogorski mlinari pšenicu nabavljaju iz Srbije i, kako je juče saopšteno “Vijestima”, imaju dovoljno zaliha koje su kupili po starim cijenama i zbog toga neće ni poskupljivati cijene brašna.

Cijena brašna i hljeba u Republici Srpskoj juče je dostigla rekordni nivo, tako da kilogram brašna košta više od 40 centi bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), što je poskupjelo hljeb sa 60 na 65 centi. Prosječna cijena bijele vekne hljeba u Crnoj Gori je oko 60 centi.

Razlog poskupljenje u Republici Srpskoj je, kako prenose agencije, to što se pšenica uvozi uglavnom iz Mađarske gdje je njena cijena već dostigla maksimum i kreće se između 265 i 295 eura po toni. Male količne pšenice uvoze se iz Srbije i Hrvatske, a pretpostavlja se da je pitanje je dana kada će uvoz iz ovih zemalja biti stopiran, jer one uskoro neće imati pšenice za izvoz.

"Od oktobra nije bilo poremećaja na tržištu žitarica tako da nema razloga za povećanje cijena ni hljeba ni brašna", saopšteno je “Vijestima” iz Udruženja pekara Crne Gore.

U crnogorskom Ministarstvu poljoprivrede smatraju da ne postoji razlog zbog kojeg bi sada došlo do povećanja tih osnovnih životnih namirnica.

"Organi Ujedinjenih nacija generalno apeluju da ne dođe do poskupljenja hrane jer je aktuelno povećanje broja siromašnih. Poskupljenje brašna i hljeba bi bilo u suprotnosti sa tim preporukama", kazao je “Vijestima” sekretar ministarstva poljoprivrede Brano Vujačić.

Da pekari u Crnoj Gori za sada neće povećavati cijenu hljeba agenciji Mini biznis je potvrđeno u podgoričkoj pekari Inpek gdje je saopšteno da bi to moglo da se desi jedino u krajnjoj nuždi.

Izvršni direktor pekare Inpek Milko Beljkaš je rekao da ima prostora da se zajedničkom akcijom Vlade i proizvođača prolongira promjena cijene i da se iskoriste rezerve brašna koje Crna Gora ima.

"Za sada je najbitnije kako da izbjegnemo povećanje cijena, mada je činjenica da je brašno drastično poskupilo u cijelom region", kazao je Mini biznis Beljkaš.

Najavljuje se da će u narednih nekoliko dana cijene pšenice u Mađarskoj, koja je glavni snabdjevač zemalja u tom dijelu Evrope, dostići rekordnih 300 eura po toni.

Bonus video: