Bezolovni benzin poskupio tri centa

Eurodizel će i narednih 14 dana koštati 1,17 eura. U Crnoj Gori je od 1. januara prestala upotreba super benzina 98 i dizel D2.
140 pregleda 0 komentar(a)
benziCrkva na Rumiji bespravno stoji, od 2005. godine kada je tamo postavila Srpska pravoslavna crkva, uz pomoć helikoptera Vojske SCG., Foto: Arhiva Vijesti
benziCrkva na Rumiji bespravno stoji, od 2005. godine kada je tamo postavila Srpska pravoslavna crkva, uz pomoć helikoptera Vojske SCG., Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2011. 16:07h

Talas novogodišnjih poskupljenja akciznih proizvoda nije zaobišao ni pojedine naftne derivate. Poskupio je ponovo bezolovni benzin (95) za tri centa (ili 2,43 odsto) i u naredne dvije sedmice prodavaće se po cijeni od 1,26 centi.

Još kvalitetniji bezolovni benzin BMB 98, nova vrsta naftinog derivata na tržištu od 1. januara, prodavaće se po cijeni od 1,30 eura.

Eurodizel će i narednih 14 dana koštati 1,17 eura. U Crnoj Gori je od 1. januara prestala upotreba super benzina 98 i dizel D2. Maksimalne maloprodajne cijene goriva usklađuju se svakog drugog ponedjeljka, u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platts Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Crnoj Gori približno su iste sa maloprodajnim cijenama naftnih derivata u Hrvatskoj i Sloveniji, iako je standard građana u te dvije zemlje mnogo bolji nego li kod nas.

Posljednjih nekoliko dana cijene nafte na svjetskom tržištu ponovo rastu, tako da se u Novoj 2011, po svoj prilici, vrlo brzo mogu očekivati nova poskupljenja. Iz Ministarstva ekonomije za sada nijesu pokazivali interesovanje za izmjenu važeće uredbe i metodologije obračuna maksimalnih maloprodajnih cijena goriva.

Kotorski Jugopetrol u vlasništvu grčkog Helenik petroleuma glavni je uvoznik naftnih derivata. Država, do sada, nije pokazivala ozbiljno interesovanje da se ostalim privatnicima - trgovcima gorivom izađe u susret i omogući im da u Luci Bar izgrade sopstvene skladišne kapacitete koji bi im omogućili uvoz derivata najjeftinijim morskim putem.

Podsjetimo, cjenovni rekordi kada je u pitanju benzin, oboreni su u ljeto 2008. kada je litar bezolovnog benzina koštao 1,31 euro, supera 1,29, eko-dizela 1,28 i dizela 1,26 eura.

U nedostatku prave konkurencije na tržištu i posebno imajući u vidu rigidnu Uredbu koja se godinama primjenjuje prilikom usklađivanja cijena, moguće je da se na nove rekorde neće još dugo čekati.

M. M.

U nedostatku prave konkurencije na tržištu i posebno imajući u vidu rigidnu uredbu koja se godinama primjenjuje prilikom usklađivanja cijena, moguće je da se na nove rekorde neće još dugo čekati

Bonus video: