Proizvodnja pada u Željezari, radnike strah za posao i platu

Iz Željezare su saopštili da su netačne tvrdnje da bilo ko vrši pritisak na zaposlene, da zaposlenima smanjuju zarade niti da će biti novih otpuštanja
2594 pregleda 2 komentar(a)
Prije sedam godina obećavali investicije i povećanje broja radnika: Tosčelik, Foto: Ivan Petrušić, Ivan Petrušić
Prije sedam godina obećavali investicije i povećanje broja radnika: Tosčelik, Foto: Ivan Petrušić, Ivan Petrušić

Iz Sindikata nikšićke Željezare Tosčelik tvrde da im poslovodstvo prijeti ukidanjem prekovremenih sati ili otpuštanjem 30 do 40 ugovoraca. U fabrici je, kako su kazali, zaposleno oko 170 radnika koji imaju rješenje za stalno, i njih stotinjak koji rade na određeno vrijeme.

“Ponovo su aktuelni problemi koje uprava fabrike izaziva preko domaćih menadžera. Posljednjih nekoliko dana radnici se obraćaju Sindikatu ističući da su im inženjeri pogona prenijeli poruku od direktora da će ukinuti prekovremene sate ili smanjiti broj ugovoraca. Te prijetnje su nezvanične i niko od uprave ili tih inženjera nije o tome obavijestio predstavnike Sindikata niti razgovarao sa njima”, tvrde iz Sindikata.

Novom sistematizacijom prošle godine je 17 stalno zaposlenih radnika ostalo bez posla.

Startna plata zaposlenima u proizvodnji je 350 eura, a sa prekovremenim radom prime i stotinu eura više. U Tosčeliku se posao odvija u tri smjene u pogonima Čeličane, Kovačnice i Radventa.

“Na svaki način pokušavaju da nam smanje ionako mizernu platu i da time nadomjeste svoje neznanje koje je u fabrici očigledno jer već mjesecima pogoni rade smanjenim kapacitetom. Na isti način, prijetnjama i ucjenama, prošle godine su iz fabrike otpustili 17 ljudi koje su proglasili tehnološkim viškom. To je bilo u trenutku kada smo tražili povećanje plata, koje smo kako-tako dobili, ali su te ljude otpustili. I sada ponavljaju scenario. Nijesmo mi krivi što uprava ne može da nađe tržište i što nemaju dobru prodaju. Nećemo na to pristati nego ćemo svi dolaziti normalno na posao, uprkos njihovim odlukama”, poručili su iz Sindikata.

Podsjetili su da od preuzimanja Željezare od strane Tosčelika bezuspješno pokušavaju da se izbore za pojedinačni kolektivni ugovor, ali da poslodavac o tome ne želi ni da razgovara, a država im to “kroz zakone dozvoljava”.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa za 15,1 milion eura, a najavili su da će za tri godine uložiti 35 miliona eura, povećati broj radnika i ostvariti promet od 500 miliona eura. Ništa od tih obećanja nije ispunjeno, a vlasnik je kao razlog navodio lošu situaciju na tržištu. Tosčelik i nakon šest godina radi bez ekološke saglasnosti i integrisane dozvole za rad.

Uprava: Smanjujemo časove rada, ne i osnovicu zarade

Iz Željezare su saopštili da su netačne tvrdnje da bilo ko vrši pritisak na zaposlene, da zaposlenima smanjuju zarade niti da će biti novih otpuštanja.

“Odluku o prekovremenim satima shodno zakonu o radu donosi poslodavac i svi prekovremeni sati koji su neophodni da budu ostvareni uredno su plaćani do sada, tako će biti i ubuduće. Zavisno od obima proizvodnje poslodavac ima pravo da definiše koliko brigada mu je neophodno za realizaciju mjesečnih planova proizvodnje. Shodno tome, ukoliko nema potrebe za prekovremenim radom zaposleni neće ostvarivati prekovremene sate u danima kada za to nema potrebe. Činjenica da je naša firma izvozno orijentisana i da 100% svojih gotovih proizvoda plasira na tržište Evrope, a da je isto u padu, to je dovelo do smanjenja porudžbina naših glavnih klijenata iz Italije i Njemačke, što je razlog smanjenja časova proizvodnje”, naveli su iz Željezare.

Bonus video: