Sindikat: Kazne u Luci Bar su nezakonite

Sindikat upozorava pravnu službu i da “zamjenom teza” ne zloupotrebljava zaposlene, jer “niti je ovaj Sindikat donosio rješenja o višegodišnjim neplaćenim odsustvima zaposlenih, niti je ovlašćen za to”
123 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.03.2018. 18:17h

Izvršni odbor (IO) Sindikalne organizacije Luka Bar naveo je juče da na njihovu adresu nije dolazio dopis menadžmenta čije su djelove citirali iz kabineta direktora Zarije Franovića u tekstu u “Vijestima” „Za pet minuta kašnjenja u Luci Bar ode cijela dnevnica”, kao i da je poslodavac prekršio prava zaposlenih jer nije sproveden zakonom propisan postupak i da pravna služba Luke obrazloženjima svog propusta “gazi preko prava zaposlenih”.

“Navodi da će, ako Sindikat insistira, radnici biti strože kažnjavani prema Zakonu o radu i OKU, imputiraju da poslodavac pravda svoje strože kazne kriveći sindikat. Najoštrije ovo osuđujemo kao direktnu prijetnju i pritisak u obavljanju zaštite prava zaposlenih i upozoravamo poslodavca na posljedice takvog postupanja. Očekujemo od Odbora direktora da se ogradi od ovih stavova menadžmenta i preduzme mjere iz svoje nadležnosti”, naveo je predsjednik ovog sindikata Savo Nikotić.

Sindikat upozorava pravnu službu i da “zamjenom teza” ne zloupotrebljava zaposlene, jer “niti je ovaj Sindikat donosio rješenja o višegodišnjim neplaćenim odsustvima zaposlenih, niti je ovlašćen za to”.

“Objavite podatke o tim ‘zloupotrebama’ kad ih već imate. Ne protivimo se strogom poštovanju radnog vremena, kako prikazujete, ali, protiv smo ovako strogih kazni jer su kažnjeni i zaposleni koji zbog potrebe posla često rade i vikendom, i poslije radnog vremena ili ne koriste dnevni odmor, iako im se ne plaća prekovremeni rad. Navodna kašnjenja od par minuta nisu mogla uticati na obim i kvalitet obavljanja posla, pa je osnovan stav da je to zastrašivanje radnika”, zaključuje se u reagovanju IO.

Bonus video: