KONSULTATIVNO SASLUŠANJE U SKUPŠTINI

Sekulić: Jedino zdrava i tržišno orjentisana EPCG može raditi u korist naših građana

Sekulić je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet navela da je namjera Vlade da svaki građanin ima korist od sektora energetike.
1749 pregleda 10 komentar(a)
Sekulić, Foto: Boris Pejović
Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2019. 10:45h

Sve aktivnosti koje je Vlada u prethodne dvije godine sprovodila u oblasti energetike, radila je u korist ekonomskog razvoja, koji jedini može donijeti bolja radna mjesta i veće plate, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Jedino zdrava i tržišno orjentisana Elektroprivreda (EPCG) može raditi u korist naših građana. Jedino menadžment koji radi za dobro preduzeća kojim upravlja, bez koketiranja sa politikom i populizmom, može raditi za dobrobit preduzeća, odnosno države i građana", kazala je Sekulić na konsultativnom saslušanju u Skupštini.

Ona je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet navela da je namjera Vlade da svaki građanin ima korist od sektora energetike.

Sekulić je podsjetila da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja ima otvoreno poglavlje energetike i jedina protiv koje nema nijednog otvorenog slučaja zbog kršenja prava u oblasti energetike.

"Zakon o energetici jasno propisuje sve obaveze, a cilj je da preduzeća rade po tržišnim pravilima. Cilj je da generacijama predamo zdrav i funkcionalan energetski sistem", dodala je Sekulić.

Ona je navela i da se u javnosti nerijetko mogu čuti direktni pokušaji uticanja na rad Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Sekulić je, kada je u pitanju povraćaj vlasništva u EPCG, kazala da je Vlada odgovorno i racionalno pristupila tom postupku.

"U ovom trenutku država je zajedno sa EPCG vlasnik oko 80 odsto akcija u tom energetskom preduzeću. Do kraja godine realizovaće se i dvije preostale rate, kako bismo postali vlasnik 100 odsto akcija", saopštila je Sekulić.

Ona je kazala da Vlada, kupovinom akcija od italijanske A2A u prošloj godini nije nijednim eurom opteretila budžet, niti je ijedan građanin ostao uskraćen za jedan euro.

Sekulić je rekla i da je EPCG u prošloj godini poslovala sa 50 miliona eura profita.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, saopštio je da je kompanija akcionarsko društvo i da treba da ostvaruje profit. "Struja je danas berzanska roba", kazao je Krivokapić.

On je rekao da italijanski partner, dok je bio u EPCG, nije značajnije ulagao i da je sadašnji menadžment ušao u zamašan ciklus investicija.

Krivokapić je kazao da je EPCG građanima ponudila nove tarifne modele snabdijevanja strujom, koji su, kako tvrdi napravljeni da za 60 odsto građana u Crnoj Gori, odnosno 80 odsto na sjeveru, neće biti poskupljenja, nego čak pojeftinjenja od dva odsto.

Zahtjev za konsultativno saslušanje podnijeli su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD).

EPCG je donijela odluku o povećanju cijena električne energije od 1. marta, ali će se poskupljenje struje odložiti za dva mjeseca.

EPCG će uvesti četiri tarifna modela, za koji će potrošači moći da se opredijele. Potrošači imaju pravo da odaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni model.

Preporučujemo za Vas