CEDIS: Korisnici u januaru preuzeli sedam odsto više električne energije nego u decembru

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da su korisnici preuzeli oko 12 odsto više električne energije u odnosu na isti period prošle godine
328 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada CEDIS-a
Zgrada CEDIS-a

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 285,5 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je sedam odsto više u odnosu na decembar.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da su korisnici preuzeli oko 12 odsto više električne energije u odnosu na isti period prošle godine.

“Najviše električne energije ili gotovo 42 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja”, rekli su iz CEDIS-a.

Infografik, CEDISInfografik

Iz kompanije su naveli da je prethodnog mjeseca očitano ukupno 358,03 hiljade mjernih mjesta ili 91 odsto od ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u januaru 1,45 hiljada puta intervenisale na terenu.

Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 28 hiljada eura.

“Tokom januara sprovođene su aktivnosti na realizaciji devet investicionih projekata ukupne vrijednosti oko 1,19 miliona eura, od kojih je najviše sredstava izdvojeno za investicije u sekundarnu mrežu na području ulcinjske opštine”, kazali su iz CEDIS-a. Takođe, u toku je i realizacija projekta vrijednog 143 hiljade eura, koji podrazumijeva rekonstrukciju devet trafostanica 10/0,4kV na području Ulcinja, Bara i Budve.

“Tehnički pregled je u toku za osam objekata ukupne vrijednosti oko 360 hiljada eura, od kojih je najviše izdvojeno za trafostanicu 10/0,4kV Nova br.1 u Ulcinjskom polju, i to 75 hiljada eura. Takođe tokom januara završena su i četiri investiciona projekta na području Nikšića i Petrovca, ukupne vrijednosti oko 159 hiljada eura”, rekli su iz CEDIS-a.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 1,91 hiljada novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 298 hiljada, čime je pokriveno oko 75 odsto konzuma.

Iz CEDIS-a su dodali da je na distributivnu mrežu tokom januara priključeno 534 nova korisnika.

“Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 394 hiljade korisnika na području Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: