Nezadovoljni radnici u državnoj upravi

“Razloga za nezadovoljstvo ima mnogo. Pokušavali smo proteklih mjeseci da pokrenemo dijalog o tim problemima, ali nas ignorišu. Ministri i gradonačelnici neće ni da razgovaraju. Napravili su loš zakon o državnim službenicima i namještenicima, a mi nijesmo bili ni kontaktirani iako smo morali da učestvujemo”, naveo je Rakočević
84 pregleda 3 komentar(a)
Nenad Rakočević, Foto: Arhiva Vijesti
Nenad Rakočević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2018. 19:11h

Sindikat državne uprave i pravosuđa nezadovoljan je iznosom zarada u javnoj upravi, neisplaćivanjem punih iznosa zarada i naknada, normama iz novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, načinom raspodjele državnih stanova, kao i odnosom državnih funkcionera prema sindikalnim organizacijama u njihovim organima, kazao je “Vijestima” predsjednik ovog granskog sindikata Nenad Rakočević.

Zbog svega toga organizovaće 5. maja veliku konferenciju na koju će pozvati sve sindikalne organizacije iz državne i lokalne uprave, ali i srodne sindikate iz preostalog dijela javnog sektora, kao i predstavnike evropske i svjetske federacije sindikata koji okupljaju zaposlene u javnom sektoru.

“Razloga za nezadovoljstvo ima mnogo. Pokušavali smo proteklih mjeseci da pokrenemo dijalog o tim problemima, ali nas ignorišu. Ministri i gradonačelnici neće ni da razgovaraju. Napravili su loš zakon o državnim službenicima i namještenicima, a mi nijesmo bili ni kontaktirani iako smo morali da učestvujemo”, naveo je Rakočević.

Naveo je i primjer da su iz Vlade, kada su prošle godine bile sezone požara i kada su vatrogasci ulagali natčovječanske napore da spasu živote i imovinu građana, obećali povećanje koeficijenta za zarade vatrogasaca-spasilaca sa 4,1 na 5,1, a da su sada od toga odustali i da odbijaju i pozive na razgovor.

“Nećemo više dozvoliti da nas ne uvažavaju. Moraju da nas uvaže i da razgovaraju sa nama o opravdanim zahtjevima i problemima. Na konferenciji ćemo raspravljati o mogućim zaključcima, a jedan od njih će biti i organizovanje generalnog štrajka u javnoj upravi”, kazao je Rakočević.Osim zarada koje se dugo nijesu povećavale i problema sa neisplaćivanjem svih dijelova zarade i naknada, kašnjenjem zarada, problem su i nejasni kriterijumi za dobijanje stanova jer ih neki mogu dobiti i sa 80 odsto popusta, a drugi moraju da plate sve. Nejasni su i kriterijumi za napredovanje u službi, kao i da se za rukovodioce mogu postaviti početnici, a ne neko sa dugogodišnjim iskustvom i radom u tom sektoru.Generalni sekretar Sindikata uprave i pravosuđa Predrag Spasojević kaže da će na konferenciju biti pozvane sve njihove sindikalne organizacije kao i sindikati koji pripadaju drugoj centrali Uniji slobodnih sindikata i predstavnici drugih granskih sindikata iz cijelog javnog sektora.

Bonus video: