Brković ne plaća za ruglo koje je ostavio

Opština uputila upozorenje “Vektri” da plati poreski dug za zgradu JRB i zemljište na obali. Jedna od najljepših zgrada služila je kao javni toalet, a nerijetko i kao prenoćište beskućnicima
15153 pregleda 25 komentar(a)
Ruglo: Zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva, Foto: Vuk Lajović
Ruglo: Zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva uputila je upozorenje kompaniji „Vektra Montenergo“, biznismena Dragana Brkovića, da u roku od deset dana izmiri 170 hiljada eura poreskog duga, jer će u suprotnom pokrenuti postupak prinudne naplate.

Riječ je o poreskom potraživanju na ime poreza na nepokretnost, jer je Brković vlasnik zgrade nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB) i pola hektara zemljišta stotinjak metara udaljenog od Staroga grada na samoj obali.

Dug se odnosi na minulu godinu, a ukoliko ne bude izmiren, Opština će upisati hipoteku na imovinu. Međutim, male su šanse da se Budva naplati od Brkovića, koji godinam ne izmiruje poresku obavezu ne samo prema lokalnoj upravi, već i prema državi.

Najnovije upozorenje Opštine dolazi u vrijeme kada je sasvim moguće da bude uveden stečaj u dvije Brkovićeve kompanije “Vektra Jakić” i „Vektra Montenegro“ zbog milionskih dugova za porez. Brkovićeve dvije kompanije državi duguju 13,8 miliona eura, a ugovor o reprogramu Poreska uprava je raskinula 12. jula prošle godine. Dug „Vektre Montenegro“ je 4,8 miliona eura, a račun je u blokadi od juna 2016.

Brković

Oronula zgrada JRB, nekada jedna od najljepših, godinama unazad predstavlja ruglo, uprkos činjenici da je “Vektra”, čekajući donošenje planskih dokumenata, mogla da je pretvori u turistički objekat. Umjesto toga, služila je kao javni toalet, a nerijetko i kao prenoćište beskućnicima. Brković, blizak političkom vrhu DPS-a, trgovao je za tri miliona eura ovu atraktivnu imovinu od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera JUL-a.

Godinama je Đorđević, koji je bio i vlasnik zemljišnog kompleksa na ostrvu Sveti Nikola, a koga je potom prodao Stanku Subotiću Canetu, namjeravao da od JRB-a napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu, međutim, kako mu to nije bilo dozvoljeno, jer nije donijet planski dokument, odlučio se da je proda. Na scenu stupa tada u zenitu poslovnog uspjeha podgorička kompanija “Vektra”.

Ni Brkoviću nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma, kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije. Na svom sajtu “Vektra” je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB.

“Atraktivnost lokacije u strogom centru Budve, neposredna blizina marine, veličina i građevinski potencijal korisne površine, mogućnost zakupa dijela javne plaže, kompaniju je opredijelilo da na tom zemljištu izgradi ekskluzivni turistički kompleks veličine 15.000 kvadrata“, pisalo je ranije na sajtu.

Brković je ovu imovinu založio na ime kreditnih linija od ukupno 60 miliona eura kod domaćih i inostranih banaka. Tako da je mala šansa da se Opština uopšte naplati od posrnulog biznismena.

Pejović: To je nasljeđe najgoreg talasa skorojevića

Vladajuća budvanska partija Demokratska Crna Gora osudila je aktuelni državni režim da je omogućila Brkoviću da se ovako ponaša i domogne vrijednih nekretnina.

Potpredsjednik Demokrata i šef odborničkog kluba te partije u budvanskom parlamentu Mijomir Pejović ocijenio je da je u prvoj deceniji novog milenijuma Budvu zapljusnuo najgori talas skorojevića.

„Nešto što generacije i generacije naših predaka nisu mogli ni da naslute da će se desiti, da će najljepša mjesta naše opštine dospjeti u ruke novotalasne DPS lažne aristokratije, a da će njihovi partijski drugovi iz Budve snishodljivo i slugeranski servilno im sve to omogućiti. Jedan od najupečatljivijih primjera je zgrada nekadašnjeg JRB, koja je došla u ruke Brkoviću. Zato uopšte ne iznenađuje izgled i stanje u kojem se nalazi, jer sve što je ova vlast poklanjala ovom dobitniku tranzicije, on je koristio kao hipotekarni zalog. Budva, Herceg Novi i Pljevlja najbolje svjedoče kako je nekadašnja vrijedna društvena imovina uništena, dok je Brković za to vrijeme uvećavao svoju ličnu imperiju“, kazao je Pejović.

Bonus video: