U Luci Bar potpisan kolektivni ugovor

Istaknuto je da kolektivni ugovor predstavlja “realnost mogućeg” i najavu novog zamaha u razvoju najveće državne lučke kompanije.
1152 pregleda 1 komentar(a)
Potpisivanje kolektivnog ugovora, Foto: Luka Bar kolektivni ugovor
Potpisivanje kolektivnog ugovora, Foto: Luka Bar kolektivni ugovor

Na prigodnoj svečanosti, čelnici menadžmenta AD Luka Bar, većinskog vlasnika - države - i oba lučka sindikata danas su potpisali Kolektivni ugovor za koji je obostrano istaknuto da predstavlja “realnost mogućeg” i najavu novog zamaha u razvoju najveće državne lučke kompanije.

Izvršni direktor luke Vladan Vučelić istakao je da je lučki menadžment u početnim mjesecima ove godine intenzivno komunicirao sa Vladom i resornim ministarstvima “u cilju otvaranja osnovnih normativnih preduslova da bi Luka mogla da funkcioniše i razvija svoj potencijal”.

On je naglasio da je menadžment postavio vrlo ambiciozan “ali realan i ostvariv” Biznis plan za ovu godinu, te da se prije potpisivanja Kolektivnog ugovora sreo sa čelnim ljudima Privredne komore Crne Gore (PKCG) kojoj je posebno zahvalio na velikoj podršci i pomoći prilikom zaključivanja ugovora sa novosadskim “Agroglobom” o pretovaru žitarica.

"Već od ponedjeljka stižu prve kompozicije sa žitaricama, i naš lučki silos za žitarice kapaciteta 30.000 tona biće opet u funkciji, ovdje ističem posebnu zahvalnost Vlastimiru Goluboviću iz PKCG", rekao je Vučelić.

On je istakao da je u pogledu budućnosti kompanije optimista, te da će Luka Bar u ovoj i narednim godinama stalno podizati obim posla, uz razvijanje Slobodne zone kroz saradnju sa partnerima koji će razvijati proizvodne aktivnosti u zoni. To će, dodao je, doprinijeti i podizanju opštih bemefita od dobrog poslovanja luke, kako države, tako i za.sve njene radnike.

"Za ostvarivanje ovih planova neophodna je dobra energija u samom preduzeću i hvala članovima Borda na dobroj komunikaciji koja je preduslov ostvarenja naših ciljeva, a to je potvrđeno i potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Hvala i sindikatima i radnim timovima, i svima koji su učestvovali u donošenju ovog važnog dokumenta", dodao je Vučelić.

On je rekao da Luka danas sa ćerkama firmama broji 430 zaposlenih, i da u ovoj godini neće biti primanja novih radnika “jer postojeći kadrovi mogu iznijeti ove poslove”.

Predsjednik Borda direktora AD Luka Bar Vojin Žugić ocijenio je da je potpisivanje Kolektivnog ugovora značajan događaj i za Bar i za našu pomorsku privredu, jer je ugovor trebalo uskladiti sa brojnim promijenjenim propisima.

"Ovo je priča i o novom početku i stavljanju kompanije na zdrave noge, jedinstven primjer angažovanja menadžmenta. Imaćemu jasniju predstavu o sopstvenoj odgovornosti u godinama iskušenja koje nam dolaze. Siguran sam da ćemo uz podršku Vlade i PKCG opravdati epitet najperspektivnijeg kolektiva u Crnoj Gori", naveo je Žugić.

Zahvalivši se svim radnim timovima koji su radili pola godine na ugovoru, predsjednik Sindikalne organizacije AD Luka Bar Savo Nikotić ukazao je da se “vagala sva situaciju i u kolektivu i van njega”, te da je ugovor “realnosti mogućeg”.

"Ugovor nije Sveto pismo, nije idealan, ali, daje dobru osnovu, ovo je odražavanje trenutne situacije u poslovanju i u kadrovskim kapacitetima. Ukoliko dođe do “kočnica”, da budemo tolerantni, sindikati moraju dijeliti sudbinu kolektiva", rekao je pored ostalog Nikotić.

Predsjednik Sindikata lučkih radnika AD Luka Bar Vladimir Obradović čestitao je svima potpisivanje ugovora, napominjući da su “pravila igre najvažnija stvar u svakom preduzeću”.

"Ovo je mjera mogućeg. Očekujem da luka preraste u privrednog giganta, što mora biti i za dobrobit cijele Ctne Gore", kazao je Obradović koji je prenio i čestitke predsjednika USSCG Srđe Kekovića.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici ministarstava ekonomije i saobraćaja i pomorstva, te PKCG.

Bonus video: