Carević u Beču traži pomoć za otpadne vode

5195 pregleda 0 komentar(a)
Carević sa Austrijancima, Foto: Privatna arhiva
Carević sa Austrijancima, Foto: Privatna arhiva

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je pomoć od vladajuće Slobodarske partije Austrije i njenih predstvnika u pokrajinskoj Vladi Beča u rješavanju problema koje metropola turizma ima u poslu izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda kojim rukovode austrijski koncern EVN i njemački WTE.

Carević koji je u Beču, juče je razgovarao sa šefom poslaničkog kluba i potpredsjednikom Slobodarske partije Austrije Johanom Gudenusom, članom pokrajinske vlade i gradskim ministrom Beča Maksimilijanom Krausom i savjetnikom potpredsjednika partije Konstatintinom Dobrilovićem.

„Imali smo bilateralane razgovore tokom kojim smo razgovarali i o problemima“, kazao je Carević za „ Vijesti”.

On je dodao da je austrijskim prijateljima dostavio svu dokumentaciju u vezi sa problemom koji Budva ima u projektu otpadnih voda.

Odlazak Carevića u Beč i sastanak sa partijom koja učestvuje u Vladi Austrije i prijestonice, dešava se u vrijeme kada je firmama WTE/EVN uputila ultimatum da će aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura, koju je dala Vlada Crne Gore, ako se ne ispune njihovi uslovi.

Njemačko-austrijski partneri koji su upozorili da će napustiti postrojenje u bečićkom naselju Vještica, dostavili su Careviću nove uslove, nezadavoljan, nakon što je konsultanstka kuća „Dr Duhovnik” utvrdila da su inostrane firme do sada uložile u izgradnju postrojenja 36 miliona eura.

Od Budve se zahtijeva da pristane da se angažuje nezavisni ekspert i to isključivo iz njemačke KfW banke, da im se odmah uplati nova novčana tranša od 6,5 miliona eura, te da će upravljati postrojenjem do 31. marta.

Carević je u više navrata „Vijestima“ kazao da će Budva platiti samo ono što je utrošeno na postrojenju, te da WTE/ EVN, mogu uplatiti 6,5 miliona eura, ali da se za taj iznos umanji garancija, jer u u suprotnom, ako bi im uplatili novac, a njemačko- austrijski partner aktivirao garanciju, onda bi šteta za Budvu bila 18 miliona eura.

Opština i Vlada su krajem maja prošle godine, nakon dogovora sa WTE/EVN zaključile ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, po kome je lokalna uprava tada sa svoga računa WTE – u isplatila 3,25 miliona eura, dok joj je Vlada pozajmila još toliko novca, pa je ovoj firmi, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN, tada izmiren dug od 6,5 miliona eura. Opština je Vladi pozajmicu vratila krajem prošle godine, nakon usvajanja rebalansa, mjesec dana prije isteka roka od šest mjeseci.

To je bio rezultat mukotrpnih pregovora jer je WTE i tada zaprijetila da će aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura, jer Opština Budva nije izmirivala obaveze pune dvije godine.

Nova lokalna vlast tada je odbila da isplati dugovanje jer se pred Specijalnim tužilaštvom vodi istraga zbog korupcionaške afere, u koju je uključena organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Opština i Vlada dogovorili su se u maju sa Njemcima da se izmiri dio duga, a potom izvrši supervizija projekta, koja je povjerena konsultantskoj kući „ Dr Duhovnik“ iz Slovenije. Za ove usluge Opština je konsultantima platila 164 hiljade eura.

Austrijancima dostavljena dokumenta o korupciji

U papirima koje je dostavio Carević Austrijancima je i slučaj korupcije, koja je dokazana u iznosu od tri miliona eura.

Da je bilo korupcije i da je preko postrojenja za tretman otpadnih voda izmiren privatni dug koji je šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović imao prema Gojku Kapisoviću, priznao je i nekadašnji direktor WTE- otpadne vode za Crnu Goru Ginter Faust.

Faust je bio i uhapšen, a potom i nakon priznanja pušten, a nakon toga i napustio Crnu Goru.

U cijeloj malverzaciji je učestvovala firma Bichem industries Stjepana Skočajića, inače skipera na jahti Marovića, koji je detaljno Specijalnom tužilaštvu priznao kako su se milioni prelivali u džepove kriminalne grupe.

Budva spremna da isplati WTE/EVN

Opština insistira da se prizna supervizija konsultantske kuće „Dr Duhovnik“, jer WTE/EVN nijesu imali primjedbe za angažovanje tog eksperta.

Opština, pozivajući se na nalaz slovenčke kuće, nudi ukupnu otkupnu cijenu od 36.442.823, 91 euro da se povuku iz projekta EVN/ WTE. Ta cijena obuhvata troškove investiranja sa projektovanjem i finansiranjem postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici do 15. novembra 2018. i troškove upravljanja postrojenjem do 1. septembra prošle godine.

Opština je do sada uplatila njemačkoj strani 9.057.634,33 eura, 17.685.189,58 eura Opština je spremna da plati u roku od 60 dana nakon potpisivanja sporazuma, dok će 9,7 miliona eura isplatiti nakon što se završe radovi i otklone svi defekti identifikovani supervizijom i utvrđivanjem stvarnog stanja tog projekta od strane firme “Dr Duhovnik”.

Kako je do ove konačne računice došla slovenačka konsultantska kuća vidi se iz supervizije, po kojoj je utvrđeno da je do sada u projekat otpadnih voda uloženo 32,6 miliona eura, operativni troškovi su 4,2 miliona eura, dok je Opština priznala da su dodatni radovi iznosili 2,5 miliona eura, duplo manje od onih koji su predstavljeni i nisu potvrđeni od strane nadzora.

Na taj način došlo se da su kompletni troškovi investicije sa projektovanjem i upravljanjem iznosili 39,4 miliona eura. Od te sume umanjena su tri miliona eura, koliko iznosi utvrđena korupcija po pravosnažnoj presudi, pa je konačna cijena definisana na 36,4 miliona eura.

Bonus video: