PONIŠTENA NABAVKA ZA OPREMANJE PLJEVALJSKOG DOMA ZA KULTURU

Đačić zaboravio na sukob interesa

Glavna falinka na nadmetanju bila je ta što gradonačelnik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, kao ovlašćeno lice naručioca nabavke nije dostavio dokaz, ni pisanu izjavu o nepostojanju sukoba interesa u ovom postupku nabavke
2363 pregleda 1 komentar(a)
Nedostajali dokazi ovlašćenog lica naručioca nabavke: Đačić, Foto: Goran Malidžan
Nedostajali dokazi ovlašćenog lica naručioca nabavke: Đačić, Foto: Goran Malidžan

Povodom žalbe firme „Tehnoinženjering Šljivančanin“ iz Podgorice, Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, postupak nabavke pregovaračkim postupkom, a u vezi sa opremanjem pljevaljskog Doma kulture, po više partija (stavke na tenderu).Ta nabavka je procijenjena na 75 hiljada eura, a pokrenula je pljevaljska Direkcija za izgradnju i investicije.

Glavna falinka na ovom nadmetanju bila je ta što gradonačelnik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, kao ovlašćeno lice naručioca nabavke nije dostavio dokaz, ni pisanu izjavu o nepostojanju sukoba interesa u ovom postupku nabavke. Zato je Državna komisija za kontrolu javnih nabavki utvrdila da je ovaj postupak nezakonit, jer ga je pokrenuo direktor Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja Nenad Rubežić, koji nije bio ovlašćeno lice u smislu odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Državna komisija će, po pravosnažnosti rješenja, vratiti firmi „Tehnoinženjering Šljivančanin“ 750 eura, uplaćenih prethodno za vođenje žalbenog postupka. Naručilac sporne nabavke prethodno je kao najpovoljniju za partiju 1 (kancelarijski namještaj), izabrao ponudu firme „Was Design“ iz Podgorice, dok je ponuda žalioca bila ispravna i drugorangirana, a ponude još dvije firme odbijene kao neispravne. Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić je upravo potpisao spornu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, iako prethodno nije dao izjavu o nepostojanju sukoba interesa. Komisija je utvrdila da nasuprot zakonskim odredbama, naručilac opremanja Doma kulture nije tenderskom dokumentacijom potpuno, jasno i razumljivo opisao predmet nabavke za partiju 1.

U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama lokalna Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda nije sačinila ni valjan zapisnik o otvaranju ponuda.

Tenderska dokumentacija i nadmetanje po osnovu pregovaračkog postupka, bez prethodno objavljenog tendera i javnog poziva,Opštine Pljevlja objavljena je 26. oktobra 2018. godine.

Preporučujemo za Vas