Đačić zaboravio na sukob interesa

Glavna falinka na nadmetanju bila je ta što gradonačelnik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, kao ovlašćeno lice naručioca nabavke nije dostavio dokaz, ni pisanu izjavu o nepostojanju sukoba interesa u ovom postupku nabavke
2377 pregleda 1 komentar(a)
Nedostajali dokazi ovlašćenog lica naručioca nabavke: Đačić, Foto: Goran Malidžan
Nedostajali dokazi ovlašćenog lica naručioca nabavke: Đačić, Foto: Goran Malidžan

Povodom žalbe firme „Tehnoinženjering Šljivančanin“ iz Podgorice, Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, postupak nabavke pregovaračkim postupkom, a u vezi sa opremanjem pljevaljskog Doma kulture, po više partija (stavke na tenderu).Ta nabavka je procijenjena na 75 hiljada eura, a pokrenula je pljevaljska Direkcija za izgradnju i investicije.

Glavna falinka na ovom nadmetanju bila je ta što gradonačelnik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, kao ovlašćeno lice naručioca nabavke nije dostavio dokaz, ni pisanu izjavu o nepostojanju sukoba interesa u ovom postupku nabavke. Zato je Državna komisija za kontrolu javnih nabavki utvrdila da je ovaj postupak nezakonit, jer ga je pokrenuo direktor Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja Nenad Rubežić, koji nije bio ovlašćeno lice u smislu odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Državna komisija će, po pravosnažnosti rješenja, vratiti firmi „Tehnoinženjering Šljivančanin“ 750 eura, uplaćenih prethodno za vođenje žalbenog postupka. Naručilac sporne nabavke prethodno je kao najpovoljniju za partiju 1 (kancelarijski namještaj), izabrao ponudu firme „Was Design“ iz Podgorice, dok je ponuda žalioca bila ispravna i drugorangirana, a ponude još dvije firme odbijene kao neispravne. Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić je upravo potpisao spornu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, iako prethodno nije dao izjavu o nepostojanju sukoba interesa. Komisija je utvrdila da nasuprot zakonskim odredbama, naručilac opremanja Doma kulture nije tenderskom dokumentacijom potpuno, jasno i razumljivo opisao predmet nabavke za partiju 1.

U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama lokalna Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda nije sačinila ni valjan zapisnik o otvaranju ponuda.

Tenderska dokumentacija i nadmetanje po osnovu pregovaračkog postupka, bez prethodno objavljenog tendera i javnog poziva,Opštine Pljevlja objavljena je 26. oktobra 2018. godine.

Bonus video: