Kasni novi tender za istraživanje nafte

Tvrde da je završen nacrt tenderske dokumentacije i da je “u toku međusektorsko usaglašavanje”
616 pregleda 0 komentar(a)
Novi tender ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika: Sekulić, Foto: Luka Zeković
Novi tender ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika: Sekulić, Foto: Luka Zeković

Novi tender za seizmička istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju kasni, iako je iz Ministarstva ekonomije najavljivan za kraj prošle godine.

Iz tog Vladinog resora, kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, saopštili su da je završen nacrt tenderske dokumentacije i da je u toku međusektorsko usaglašavanje.

“Nakon toga će tenderska dokumentacija biti upućena Vladi”, zvanično su “Vijestima” saopštili iz Ministarstva ekonomije, a nijesu naveli kada bi to moglo biti.

Novi tender za istraživanje razlikovaće se od prvog na kojem su dodijeljeni ugovori za istraživanje i proizvodnju u crnogorskom podmorju, a ključna razlika je - ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika.

“Cilj novog tendera za istraživanje je prikupljanje seizmičkih podataka, njihov procesing i interpretacija dobijenih rezultata, a sve u cilju povećanja nivoa znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa u našem podmorju. Ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika. Njime će se stvoriti preduslovi za objavljivanje novog, drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Namijenjen je tzv. “multiclient geofizičkim kompanijama” koje će o sopstvenom trošku i riziku izvršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja i nakon toga nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama. Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata”, objašnjeno je iz Ministarstva ekonomije početkom decembra, kada je najavljeno da je sve spremno za novi tender.

Njime će biti obuhvaćeni svi blokovi podmorja koji nisu dio dva postojeća ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju. Posao su dobili italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek i grčki Energean. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da se potencijalna proizvodnja nafte u savršenom scenariju ne može očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva posebnog fonda, neće biti ostvareni još par godina nakon toga.

Bonus video: