Vlada: Uložićemo 100 miliona eura u dalji razvoj zimskog turizma

Direktor Skijališta Crne Gore je rekao i da je već zaključen ugovor za gradnju nove žičare na mojkovačkoj strani Bjelasice – ski centar Žarski. Vrijednost ugovora je devet miliona eura
1245 pregleda 6 komentar(a)
Popović, Foto: Vlada Crne Gore
Popović, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore saopštila je danas da se ovog vikenda završava zimska turistička sezona, koja je kako navode uspješnija nego prethodne.

Iz Vlade su naveli da će uložiti 100 miliona eura u dalji razvoj zimskog turizma.

"Zimska sezona je počela sredinom decembra, a završava se ovih dana. U Crnoj Gori je radilo šest skijališta: Kolašin, Savin Kuk, Javorovača, Vučje, Štuoc i Hajla. U Ski centru Kolašin 1600, koji je otvoren kasnije zbog instaliranja žičare, za 45 dana sezone je prodato 4.000 ski pasova, dok je na Durmitoru za 109 dana sezone prodato 13.000 ski pasova. Sezona je i sa aspekta količine snijega na stazama bila jako uspješna, jedna od najboljih u posljednjih šest godina, za par procenata bolja od prethodne koja je bila najuspješnija u posljednjih nekoliko godina", istakao je direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

On je najavio dodatne radove tokom ljeta i nove sadržaje u narednoj zimskoj turističkoj sezoni i u Kolašinu i u drugim centrima.

"Ovo je samo početak razvoja ovog ski centra. O tome svjedoči činjenica da je već raspisana tenderska procedura za novu žičaru-šestosjed koja će uvezati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Uz tu žičaru radićemo oko devet kilometara skijaških staza. Uz postojeću žičaru će se izraditi još šest kilometara skijaških staza, i kada se to sve bude uvezalo, u narednih godinu dana, imaćemo 45 kilometara skijaških staza", kazao je Popović.

Direktor Skijališta Crne Gore je rekao i da je već zaključen ugovor za gradnju nove žičare na mojkovačkoj strani Bjelasice – ski centar Žarski. Vrijednost ugovora je devet miliona eura.

"Uz žičaru će se graditi i devet kilometara skijaških staza. Takođe je zaključen ugovor", kazao je Popović, za gradnju bazne stanice u Mojkovcu vrijednosti 1,5 miliona eura.

"Na skijalištu Cmiljača, Bijelo Polje, zaključen je ugovor za izgradnju žičare-šestosjeda vrijednosti devet miliona eura sa 3,5 kilometara skijaških staza. U narednom periodu raspisaćemo tender za baznu stanicu i na toj lokaciji vrijednosti 1,8 miliona eura", kazao je Popović.

Dodaje da je pokrenuta tenderska procedura za žičaru-šestosjed u ski centru Štedim i Hajla u Rpžajama.

"Takođe i tamo ćemo raspisati tender za gradnju bazne stanice vrijednosti 1,5 miliona eura. Zaključen je ugovor za izgradnju žičare-šestosjeda na Žabljaku vrijednosti devet miliona eura sa 4,5 km skijaških staza. Na Žabljaku ćemo graditi i dodatnih 1,8 kilometara skijaških staza. Raspisaćemo uskoro tendersku proceduru i za prvu fazu vještačkog osnježavanja u vrijednosti od 1,3 miliona eura", rekao je Popović.

On je naveo da će u svaki ski centar biti uloženo još najmanje po sedam miliona eura.

Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić rekao je da Vlada Crne Gore kroz kapitalni budžet za projekte koji su realizovani, čija je realizacija u toku ili koji su planirani izdvaja 100 miliona eura.

Bonus video: