Luka Bar: Gubitak u 2018. 22 miliona eura

Vrijednost imovine smanjena za 14,9 miliona, otpisana potraživanja od 1,8 miliona
1940 pregleda 3 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković

Odbor direktora, menadžment i Revizorski odbor (RO) Luke Bar saopštili su juče da je ta kompanija 2018. godinu završila sa ukupnim gubitkom u iznosu od 22.105.876 eura.

„Uprkos iskazanom gubitku treba naglasiti da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 289.688 eura“, naveli su iz Luke, a ovaj iznos se, kako saznaju „Vijesti“, odnosi na operativno poslovanje bez računovodstvenih operacija i smanjenja imovine koje su, u međuvremenu, obavljene.

Poštujući zakonske propise, odluke skupštine akcionara već duži period, kao i preporuke eksternog revizora, upućivane u kontinuitetu nekoliko godina unazad, Luka Bar je, kako su dalje naveli u saopštenju, “prošle godine raspisala konkurs za izbor procjenjivača imovine, na osnovu koga je procjena povjerena renomiranoj kući KPMG“. Iz kompanije nijesu naveli da li se uskoro očekuje njena privatizacija.

„Procjena je urađena u cilju fer prikaza vrijednosti imovine Luke i ista je pokazala da su određena imovina i zemljište bili precijenjeni“, istakli su iz kompanije.

Iskazani ukupni gubitak za 2018. proističe iz sljedećih negativnih efekata: procjene vrijednosti imovine u iznosu od 14.904.000 eura, realizacije Opšteg sporazuma za isplatu razlike zarada (u periodu od 2009-2016) u iznosu od 3.511.832 eura i indirektnog otpisa potraživanja od kupaca u iznosu od 1.886.078 eura.

„Vrijednost zemljišta Luke Bar koje je po prethodnoj procjeni (2008) iznosilo 450 eura po m2, novom procjenom iznosi 300 eura po m2. Međutim, osim umanjenja, pojedina osnovna sredstva, objekti i oprema su imali, po procjeni, povećanje vrijednosti. Napominjemo da je podjelom nekada jedinstvene Luke Bar na više kompanija, isknjižen i dio zemljišta višemilionske vrijednosti, pa je i po tom osnovu došlo do smanjenja“, dodali su u saopštenju.

Specifikum procjene za Hotel Sidro, ogleda se u činjenici što je bazirana na standardima procjene primjenom prinosne metode, pri činjenici da je prethodnom procjenom isti bio značajno precijenjen, a da hotel, u kontinuitetu, posluje negativno, uz složene odnose sa Lukom kao matičnim društvom (problematika pozajmica i dr).

„U cilju prevazilaženja ovog stanja, već su pokrenute aktivnosti na rješavanju pitanja Hotela Sidro, ali i drugih segmenata i potencijala unutar Luke, u cilju njihove valorizacije“, dodaje se u saopštenju.

Oni navode da sporazum sa radnicima i bivšim radnicima o isplati razlike zarada nije postignut, zbog pokrenutih tužbi iznos troškova bio bi višestruko veći po kompaniju.

Bonus video: