Vlada se tri godine sudila sa Katarcima, pa iznenada odustala

Vladine žalbe sprečavale investiciju od 300 miliona eura u uvali Pržna, a sada priznali da nijesu bili u pravu
3938 pregleda 8 komentar(a)
Gradilište firme Qatar Diar na plaži Plavi horizonti u uvali Pržna bili zamrznuti tri godine, Foto: Siniša Luković
Gradilište firme Qatar Diar na plaži Plavi horizonti u uvali Pržna bili zamrznuti tri godine, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo finansija i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore zatražili su i dobili zeleno svjetlo Vlade za odustajanje od traženja revizije odluke Višeg suda u Podgorici, koji je presudio da je katarski državni investicioni fond Qatari Diar (QD) savjesno kupio dio zemljišta u zaleđu uvale Pržna u Krtolima kod Tivta i da treba da bude upisan u katastar kao vlasnik te nekretnine.

Taj upis obavljen je već 19. marta, čime se konačno stvara ključni preduslov da QD preko svoje crnogorske kćerke firme Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro iz Tivta krene u gradnju novog luksuznog stambeno-turističkog rizorta na Pržnu, vrijednog skoro 300 miliona eura, a koji je prema prvobitnim obećanjima trebalo da bude otvoren još 2011.

Riječ je o dugogodišnjem sporu koji država preko institucije zaštitnika svojih imovinsko-pravnih interesa vodi sa QD i kompanijom HTP Primorje iz Tivta od koje su Katarci početkom 2014. kupili spornu zemlju – parcelu 460/1 KO Nikovići površine 38.549 kvadrata.

Viši sud u Podgorici 5. februara presudio je u korist QD i time potvrdio istovjetnu presudu koju je već ranije donio Osnovni sud u Kotoru, a na koju se zaštitnik žalio.

Zaštitnik sada navodi da bi razlozi eventualne revizije odluke Višeg suda bili neosnovani. To znači da državna institucija koja već skoro tri godine svojim upornim pravnim intervencijama i žalbama pokušava spriječiti da se Katarci upišu kao vlasnici zemlje što su je za oko 1,4 miliona eura kupili od Primorja, sada konačno priznaje da nije bila u pravu i da je bez osnova blokirala ovaj postupak. QD je zbog takvog postupanja zaštitnika i kako su kazali „bespravnog oduzimanja“ njihove imovine koju su savjesno kupili u Crnoj Gori, prije dvije godine zaprijetio da će napustiti Crnu Goru i odustati od realizacije projekta vrijednog skoro 300 miliona eura u Krtolima.

Ova parcela oduzeta je prije par godina od QD-u i upisana na prethodnog titulara HTP Primorje kao korisnika i državu Crnu Goru kao vlasnika. To je, prema navodima iz QD tada urađeno u katastru bez donošenja bilo kakvog rješenja i bez ikakvog obavještenja koje bi bilo upućeno investitoru da mu se oduzima ova imovina. Riječ je o parceli koja se nalazi zapadno od plaže u uvali Pržna i koja je glavni dio budućeg UP “Pržna II” i bez koje QD ne može realizovati ništa od sadržaja predviđenih tim planskim dokumentom.

Tu parcelu je QD od “Primorja” otkupio početkom 2014. za iznos od oko 1,4 miliona eura. Kupoprodajni ugovor ovjeren je kod notara i tom prilikom utvrđeno je da na parceli ne postoje bilo kakvi tereti i ograničenja. Pravosnažnim rješenjem Uprave za nekretnine iz aprila 2014, QD postaje isključivi vlasnik te parcele.

“Ostaje zaista nepoznanica kako je u jednoj ‘pravnoj državi’ nakon toga bilo moguće ispisati nosioca prava svojine, odnosno savjesnog sticaoca i vlasnika parcele na određenoj nepokretnosti, bez prethodnog ukidanja ili preinačenja rješenja, ili određenog sudskog postupka, a prije svega i uz sve to, bez isplate bilo kakve naknade za oduzetu mu imovinu”, istakao je u avgustu 2017. sagovornik “Vijesti” iz QD.

Ko će platiti štetu budžetu i investitoru

I Ministarstvo finansija saglasilo se sa odustajanjem zaštitnika konstatujući da “izjavljivanje revizije ne bi bilo cjelishodno, kao i da bi samo uvećalo troškove sudskog postupka na štetu budžeta Crne Gore”. Ostaje pitanje ko je odgovoran i ko će nadoknaditi dosadašnje sudske troškove, a posebno štetu zbog kašnjenja investicionog projekta vrijednog 300 miliona.

Bonus video: