Živković: Stalo nam je da balkanska turbo folk forma ne ugrozi kulturni model Kotora

Zoran Živković iz Turističke organizacije Kotora kazao je da izmještanjem industrije, pretvaranjem luke u isključivo putničku (turističku) i stavljanem na Uneskovu listu, u Kotoru je sve podređeno turizmu
531 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Slavica Kosić
Sa konferencije, Foto: Slavica Kosić

Kultura kao jedna od odlika turističkih proizvoda posmatran u okvirima evropskih, turističkih destinacija dobija sve veći značaj pri odabiru destinacije za odmor, kazala je Tamara Đukić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) na međunarodnoj konferenciji "Strateški razvoj turizma na temelju valorizacije kulturne baštine" koja je održana danas u Igalu.

Ona je istakla da je Crna Gora na mnogim tržištima prepoznata kao država sa obiljem kulturnih resursa koji su od nespornog značaja za turizam.

"Za razvoj destinacije poput naše veoma važan segment predstavlja udruženo regionalno djelovanje sa gradovima i opštinama sa kojima djelimo iste prioritete kao što to radi opština Herceg Novi. MORT pozdravlja i podržava sve inicijative koje doprinese razvoju primjera valorizacije kulturne baštine i nasljeđa u svrhu promocije i razvoja turizma, a ujedno i jačanju evropskog identiteta i vrijednosti", poručila je Đukić.

Zoran Živković iz Turističke organizacije Kotora kazao je da izmještanjem industrije, pretvaranjem luke u isključivo putničku (turističku) i stavljanem na Uneskovu listu, u Kotoru je sve podređeno turizmu.

On je naveo da je lani samo od ulaznica za obilazak gradskih bedema prihodovano 1,5 miliona eura, a od izletničke takse koja se naplaćuje organizovanim grupama turista prilikom ulaska u stari grad, još 500 hiljada eura.

On ja naglasio da je na taj način "stabilizovana" Turistička organizacija i da se trude da zaštite i sačuvaju nasljeđe, ali i duh grada Kotora.

“Neka mi gradovi u okruženju ne zamjere, ali stalo nam je da balkanska turbo folk forma ne ugrozi kulturni model Kotora”, kazao je Živković.

Samostalna savjetnica u Ministarstvu kulture za nepokretnu kulturnu baštinu Dobrila Vlahović kazala je da je poznato da Crna Gora ima bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu, izuzetne kulturne vrijednosti, a među njima i mjesta koja se nalaze na Uneskovoj listi svjetske baštine i da se zato štiti sa različitih aspekata.

Ona je kazala da Ministarstvo kulture finansijski podržava projekte valororizacije kulturne baštine, ne samo sa konzervatorskog aspekta, već i njene valorizacije u turističke svrhe.

Branka Mračević, rukovodilac Odjeljenja za investicije Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Herceg Novi kazala je da je skup prilika da se razmijene iskustva o tome kako se kulturna baština valorizuje u Herceg Novom, ali i u drugim gradovima.

Konferenciju je organizovao Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Herceg Novi u saradnji sa Turističkom organizacijom Herceg Novi, a u okviru projekta "Mreža turističkih gradova za promociju kulturne baštine".

Ciljevi projekta "Mreža turističkih gradova za promociju kulturne baštine" odnose se na razmjenu najboljih primjera valorizacije kulturne baštine i kulturnog nasljeđa u svrhe razvoja i promocije turizma, a uz osnaživanje evropskog identiteta i vrijednosti.

Vesna Maksimović iz Razvojnog centra Novo Mesto – Regionalna razvojna agencija, objašnjava da projekat traje dvije godine, a da su predstavnici Herceg Novog i Novog Mesta, gradova koji dugo godina sarađuju razmišljali kako i na koji način da tu saradnju uanprijede i oblikuju u neki projekat.

Konferenciji prisustvuju predstavnici gradova i opština koji su projektni partneri Opštine Herceg Novi u okviru programa Evropa za građane – Mreža gradova: Novo Mesto (Slovenija), Torun (Poljska), Vilafranca de Penedés (Španija), Trnava (Slovačka), Langhenagen i Buhel (Njemačka), Bihać (Bosna i Hercegovina), te Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju (ALDA).

Bonus video: