Tužba zbog ćutanja Ustavnog suda

Dakićevci će se žaliti Vrhovnom sudu zato što nijesu imali suđenje u zakonskom roku u Ustavnom sudu
1219 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni krši zakon: Protest dakićevaca ispred suda, Foto: Savo Prelević
Ustavni krši zakon: Protest dakićevaca ispred suda, Foto: Savo Prelević

Bivši radnici, sada povjerioci „Radoja Dakića“ spremaju novu tužbu Vrhovnom sudu kojom će tražiti nadoknadu na ime nematerijalne štete zato što nijesu imali suđenje u zakonskom roku u Ustavnom sudu nakon podnijetih 11 ustavnih žalbi.

Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević potvrdio je „Vijestima“ da će oko 1800 povjerilaca tužbom tražiti da im se isplati po 2.000 eura na ime nematerijalne štete.

Taj iznos, kako je objasnio Vukčević, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu već je prije dvije godine dosudio za nekoliko njihovih bivših kolega koji su naplatili potraživanja od države.

Zakonom o suđenju u razumnom roku predviđena je kao zaštita naknada za oštećene stranke u iznosu od 300 do 5.000 eura.

„Članom 83 poslovnika Ustavnog suda predviđeno je da se pravična naknada utvrđuje iznosom koji za Crnu Goru, u svojoj praksi, utvrđuje Evropski sud za ljudska prava. Imajući u vidu ukupan broj bivših radnika neko je napravio štetu državi u iznosu od 3,6 miliona eura. Tražimo da nam se taj novac isplati iz posebnog razdjela budžeta za sudove, shodno Zakonu o suđenju u razumnom roku kojim je precizirano pravo na zaštitu“, istakao Vukčević.

Bivši radnici “Radoja Dakića” više od deceniju čekaju na isplatu potraživanja u iznosu većem od 60 miliona eura (zajedno sa kamatama), po osnovu pravosnažne presude donijete u njihovu korist, dok je Ustavni sud prekoračio predviđeni zakonski rok od 18 mjeseci za postupanje prema njihovoj ustavnoj žalbi.

„Ustavni sud je crna rupa Crne Gore, koji ne poštuje ni svoje odluke, a već 225 dana svakodnevno krši Zakon o Ustavnom sudu jer je morao o našoj ustavnoj žalbi da donese odluku u roku od 18 mjeseci. Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, čiju smo ostavku više puta tražili, napravio je više grešaka nego svi prethodnici na toj funkciji“, dodao je Vukčević.

Drašković je, zahvaljujući Vladi, prošlog mjeseca uknjižio novi stan u Podgorici pod povoljnim uslovima, površine 109 kvadrata. Vukčević “sumnja da se radi o posrednoj korupciji”.

“Sigurno je da nije očekivao toliko, ne bi postupao ovako i bacio profesiju pod noge, i doveo instituciju Ustavnog suda na najniži nivo od kada postoji, kršeći zakon i sopstvene odluke suda”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: