Švajcarci traže stečaj u "Vektri" zbog 60 miliona

"Vektra" i Brković su između 2006. i 2008. godine uzele 55 miliona eura kredita iz "NLB Interfinanz" iz Ciriha koje nijesu vratili
1570 pregleda 6 komentar(a)
Uspio da 2013. izbjegne stečaj: Brković, Foto: Luka Zeković
Uspio da 2013. izbjegne stečaj: Brković, Foto: Luka Zeković

Privredni sud Crne Gore pokrenuo je prethodni stečajni postupak protiv “Vektre Montenegro”, godinama prezadužene firme biznismena Dragana Brkovića, kuma crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, saznaju „Vijesti“.

Predstečajni postupak pokrenut je na zahtjev švajcarske finansijske institucije “NLB Interfinanz” iz Ciriha koja potražuje oko 60 miliona eura.

Za privremenog upravnika, u postupku koji se vodi uoči mogućeg pokretanja stečaja, sud je imenovao Radojicu Grbu, a zbog složenosti ovog predmeta imenovan je kao stručni saradnik i vještak ekonomsko-finansijske struke Vidak Boričić.

Ukoliko bi “Vektra Montenegro” sada otišla u stečaj dio stečajne mase bilo bi i njeno vlasništvo u drugim firmama poput “Vektra Boke”, “Vektre Jakić”, “Vektre Opel”, “Vektre Development” i “Vektre Investments”.

Veći broj povjerilaca “Vektre”, među kojima je bila švajcarska institucija već šest godina su najprije kroz stečajni postupak, a potom i kroz postupak reorganizacije pokušavali da naplate potraživanja od Brkovićeve glavne firme, ali im to nije pošlo za rukom.

Prethodno je krajem 2012. u istoj firmi bio pokrenut stečaju Vektri Montenegro, ali je prekinut 2013. usvajanjem plana reorganizacije. Ni po ovom osnovu povjerilac iz Ciriha nije naplatio potraživanja.

Prije pokretanja prvog stečaja u “Vektri”, u izvršni referat Privrednog suda stigao je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika. Uzimajući više puta kredite u periodu od 27. juna 2006. zaključno sa 21. aprilom 2008. Brković i njegova firma ostali su im dužni 55.503.405,64 eura, dok su kamate uvećavale iznos.

Kao obezbjeđenje za vraćanje kredita po ugovorima “Vektra” je, prvobitno, “NLB Interfinanzu” predala 10 akceptiranih blanko mjenica. Izdavalac mjenica je kao izvršni dužnik prvog reda bila “Vektra Montenegro” koja se bezuslovno obavezala da će isplatiti mjeničnu svotu po nalogu povjerioca švajcarske banke, dok je dužnik drugog reda sam Brkovića.

Poslije prvog stečaja dug bio 185 miliona

Brkovićeva kompanija je nakon pokretanja prvog stečajnog postupka krajem 2012. godine na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB), prema prijavama potraživanja, dugovala čak 185,16 miliona eura.

Najviše novca je zbog nevraćenih kredita dugovala tada mađarskoj OTP grupaciji oko 75 miliona eura, zatim “NLB Interfinanz AG” 60 miliona eura (sa kamatama), CKB-u 28 miliona eura i bivšoj Hipo Alpe Adria banci osam milliona eura.

Bonus video: