Krivokapić: Rudnik uglja će biti uspješan i kada ga preuzme EPCG

Akcionari EPCG treba da se izjasne o predlogu Odbora direktora, odnosno pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja
89 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 22.03.2018. 18:57h

Rudnik uglja će, nakon što Elektroprivreda (EPCG) postane njegov većinski vlasnik, nastaviti da bude uspješan, saopštio je predsjednik Odbora direktora elektroenergetskog preduzeća, Đoko Krivokapić i dodao da će obje kompanije dati poseban doprinos energetskom sistemu Crne Gore.

“To je projekat koji se već 30 godina planira. Uspjeli smo da ga dovedemo do kraja, siguran sam na zadovoljstvo obje kompanije, zaposlenih, građana Pljevalja i cijele Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

On je, prilikom posjete potpredsjednika Vlade, Milutina Simovića, Rudniku uglja i Termoelektrani (TE) Pljevlja, rekao da vjeruje da će Skupština akcionara EPCG u srijedu donijeti odluku o upućivanju ponude svim akcionarima Rudnika uglja za prodaju svojih akcija.

Krivokapić je, kako se navodi u saopštenju iz Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, rekao da će time država, odnosno EPCG, postati većinski vlasnik Rudnika uglja.

Akcionari EPCG treba da se izjasne o predlogu Odbora direktora, odnosno pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja.

Kompanija će, nakon očekivane odluke njenih akcionara, pokrenuti postupak dobrovoljne javne ponude za preuzimanje svih 5,06 miliona akcija sa pravom glasa Rudnika uglja.

EPCG će, prema ranijim najavama, ponuditi svim akcionarima otkup akcija po fer definisanoj vrijednosti od 6,4 eura za akciju.

Italijanska kompanija A2A je sredinom prošle godine aktivirala put opciju, koja podrazumijeva otkup njenih akcija u EPCG za ukupno 250 miliona, u sedam jednakih rata.

Rebalansom ovogodišnjeg državnog budžeta je predviđen otkup akcija EPCG od strateškog partnera A2A za 70 miliona eura, za dvije rate.

Krivokapić je kazao da će, nakon izlaska A2A iz EPCG, uskoro biti potpisan ugovor o plaćanju dvije rate.

To će, kako je objasnio, značiti da sadašnji menadžment u punom kapacitetu rukovodi kompanijom, koja danas radi u punom kapacitetu i energetskom sistemu Crne Gore isporučuje preko 800 megavati (MW) energije.

Govoreći o projektu ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE, Krivokapić je saopštio da je za utorak zakazano potpisivanje ugovora sa kompanijom Steag, koja je izabrana za realizaciju projekta.

On je naveo i da je u toku intenzivna komunikacija sa svim potencijalnim izviđačima za gradnju drugog bloka TE.

Simović je, prvog dana njegove radne posjete Opštini Pljevlja, rekao da je pred energetskim sektorom Crne Gore period razvojnih projeka, dok ključni projekti treba da se realizuju u Pljevljima.

On je prilikom razgovora sa menadžmentom Rudnika uglja i TE Pljevlja, kazao da će tom cilju doprinjeti projekti ekološke rekonstrukcije TE, kroz koji će se investirati 40 miliona eura i obezbijediti novih 20 godina rada prema najzahtjevnijim standardima zaštite životne sredine.

Istvovremno, kako je kazao, stvoriće se pretpostavke za toplifikaciju Pljevalja, pitanje koje se odlagalo, ali koje će se riješiti.

Simović je dodao da je ohrabren svime što je čuo prilikom posjete TE i Rudniku uglja koji je, kako je rekao, stabilizovao svoje poslovanje i u prošloj godini ostvario dobit od 5,7 miliona eura i koji zapošljava 900 rudara.

Simović je najavio da će se riješiti i pitanja koja su veoma važna za građane Pljevalja, gdje je osim rekonstrukcije prvog bloka TE, pomenuo i pitanje rješavanja deponije Maljevac.

“Dio rekonstrukcije prvog bloka podrazumijevaće i 20 miliona ulaganja u rekonstrukciju Maljevca, i dodatnih četiri miliona eura koja ulaže Svjetska banka (SB), posredstvom EPCG”, kazao je Simović.

On je ocijenio da Pljevlja idu putem razvoja koji treba da doprinese novom kvalitetu života građana i zapošljavanju.

Predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić, kazao je da su u toj lokalnoj samoupravi ponosni na prošlogodišnje rezultate, naročito kada je u pitanju komunalna infrastruktura, saobraćaj, gradski servisi, izgradnja objekata od javnog i društvenog značaja.

Đačić je rekao da vjeruje da će tokom ove godine realizacijom niza projekata pokazati da je lokalna uprava opravdala povjerenje i da je stvorila preduslove za kontinuitet realizacije svih projekata i u narednom periodu.

Bonus video: