Damjanović: Stankoviću, jesu li krediti zakonito zatvoreni?

Aleksandar Damjanović tražio od VDT-a informacije da li su preduzeli zakonom propisane radnje zbog toga što je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona, tako što je zatvarala kredite jednih klijenata depozitima drugih
3172 pregleda 1 komentar(a)
Banka u stečaju od početka aprila: Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Banka u stečaju od početka aprila: Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2019. 18:51h

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da ga informiše da li je tužilaštvo preduzelo zakonom propisane radnje povodom javno saopštenih infomacija Centralne banke (CBCG) da je privremena uprava Atlas banke umanjila depozite za 21,8 miliona, tako što je zatvarala kredite jednih klijenata banke depozitima drugih klijenata banke. Damjanović je i od guvernera CBCG Radoja Žugića tražio informaciju na osnovu kojeg zakonskog rješenja je ta radna obavljena.

Atlas banka, u vlasništvu biznismena koji je na potjernici Interpola Duška Kneževića, bila je pod privremenom upravom od 7. decembra prošle do 6. aprila ove godine, kada je uveden stečaj nakon neuspjele dvije dokapitalizacije.

"Da li Tužilaštvo ima indicija da su ove transakcije urađene bez zakonskog osnova, odnosno, da li u navedenim transakcijama ima elemenata zloupotrebe službenog položaja u smislu nejednakog tretmana klijenata banke deponenata i kreditnih obveznika", piše u dopisu koji je Damjanović uputio Stankoviću.

Privremena upravnica CBCG Tanja Terić i direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejan Vujačić su u emisiji "Argumenti" na Javnom servisu RTCG prošlog ponedjeljka saopštili da su depozitima jednih klijenata zatvarani krediti drugih klijenata Atlas banke.

Zakonom o bankama (član 125, stav 5) definisano je da "u toku trajanja moratorijuma privremeni upravnik obustavlja sva plaćanja, izuzev plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banke, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banke.

"Izuzetno od stava 5 ovog člana, CBCG može tokom trajanja moratorijuma, na predlog privremenog upravnika, odobriti isplatu depozita, do visine garantovanih depozita i samo licima koja imaju pravo na isplatu garantovanih depozita u skladu sa zakonom kojim je uređena zaštita depozita", piše u Zakonu o banakama koji ne poznaje mogućnost da se depozitima jednih klijenata zatvaraju krediti drugih klijenata.

Damjanović je od Žugića tražio infromacije koje se odnose na iznos i strukturu priliva i odliva tokom trajanja privremene uprave, kao i koliko je kredita zatvoreno depozitima, odnosno, koliko je kredita vraćeno, koliko je depozita za te namjene potrošeno, ko su lica koja su na ovaj način zatvorila obaveze i čijim depozitima.

Damjanović, koji je infrormacije tražio na osnovu člana 50 Poslovnika Skupštine, "Vijestima" kazao da je neophodno ispitati ovaj način poslovanja.

"U tom slmislu sam od CBCG tražio detaljne podatke o tim transakcijama, a VDT-u sam uputio dopis u vezi s informsanjem oko eventualne zloupotrebe položaja imajući u vidu nepostojanje zakonskog osonova ove transakcije, kao i činjencu da su pojedini klijenti dovedeni u povoljniji položaj time što su kredite zatvorili tuđim depozitma. To otvara ogroman prostor za zloupotrebe. Da bi javnost znala o čemu se radi i da bi se otklonile moguće zloupotrebe neophodne su transparentne procedure, pune informacije i detaljna kontrola poslovanja banke tokom četvromjesečnog perioda privremene uprave", kazao je Damjanović.

Bonus video: