U OKVIRU OBJE FAZE PROGRAMA

Ministarstvo ekonomije: Energetska efikasnost u 33 obrazovne ustanove, potrošeno oko 25 miliona eura

"Izvedeni radovi podrazumijevali su postavljanje termo i hidroizolacije na krovovima i fasadama svih objekata, djelimičnu zamjena fasadne stolarije, instalaciju novog sistema grijanja i hlađenja, ugradnju sistema ventilacije u kuhinji i restoranu, montažu solarnih kolektora i instalaciju sistema za centralnu pripremu tople vode, djelimičnu zamjenau svjetiljki, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, sanaciju podova, moleraj i druge prateće radove", navodi se u saopštenju Ministarstva
218 pregleda 0 komentar(a)
Štednja energije, Foto: Shutterstock
Štednja energije, Foto: Shutterstock

Mjere energetske efikasnosti do sada su, u okviru obje faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama, primjenjene u 33 obrazovne ustanove, za šta je potrošeno oko 25 milona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su sredinom aprila završeni radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u zavodu Komanski most u Podgorici, vrijednih 1,2 miliona eura.

"Izvedeni radovi podrazumijevali su postavljanje termo i hidroizolacije na krovovima i fasadama svih objekata, djelimičnu zamjena fasadne stolarije, instalaciju novog sistema grijanja i hlađenja, ugradnju sistema ventilacije u kuhinji i restoranu, montažu solarnih kolektora i instalaciju sistema za centralnu pripremu tople vode, djelimičnu zamjenau svjetiljki, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, sanaciju podova, moleraj i druge prateće radove", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Taj Vladin resor, u saradnji sa ministarstvima prosvjete i rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, implementira dvije faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama, kojima je obuhvaćena primjena tih mjera u odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima.

Za implementaciju programa obezbijeđena su sredstva od KfW banke, vrijedna 13,94 miliona EUR za prvu fazu i 22,74 miliona za drugu.

"Od toga je prošle godine u pet obrazovnih ustanova, među kojima su podgorička Gimnazija „Slobodan Škerović“, resursni centri „1.jun“ i za djecu i mlade Podgorica, kao i osnovna i srednja škola „Aleksa Đilas Bećo“ i „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu, uloženo 5,1 milion eura", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Oni su dodali da je u toku tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji vrtića Naša radost u Herceg Novom, koja je planirana za ovu godinu.

Preporučujemo za Vas