PREDLOG USVOJEN NA SJEDNICI LOKALNOG PARLAMENTA

Plužine: Građani koji imaju nepokretnosti na seoskom području neće morati da plate porez

"Kako je navedeno u obrazloženju odluke, oslobađanje od poreza je mjera podsticanja razvoja poljoprivrede i stvaranje uslova za bolji život i zadržavanje stanovništva na seoskom području", kazali su iz SNP-a
806 pregleda 0 komentar(a)
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Građani koji u vlasništvu imaju nepokretnosti na seoskom području Opštine Plužine, biće u ovoj godini, na predlog predsjednika te lokalne samouprave Mijuška Bajagića, oslobođeni obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su saopštili da je taj predlog usvojen u ponedjeljak na sjednici lokalnog parlamenta.

"Kako je navedeno u obrazloženju odluke, oslobađanje od poreza je mjera podsticanja razvoja poljoprivrede i stvaranje uslova za bolji život i zadržavanje stanovništva na seoskom području", kazali su iz SNP-a.

Opština Plužine se, kako su dodali, već duže vrijeme suočava sa problemom migracije stanovništva, koja je posebno izražena na seoskom području.

"Uzroci takvog trenda su uglavnom vezani za značajne razlike u nivou razvijenosti sela, nedovoljno razvijenu infrastrukturu, ograničene prirodne resurse i nemogućnost zapošljavanja mladih", dodaje se u saopštenju.

Kao posljedica kontinuirane migracije stanovništva, sela su ostala bez stalnih stanovnika ili u njima dominiraju staračka domaćinstava i neiskorišćeni postojeći prirodni resursi.

"Iz tih razloga, Opština Plužine je odlučila da donese takvu odluku u cilju podsticanja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelini kroz implementaciju podsticajnih mjera na lokalnom nivou", zaključuje se u saopštenju.