NAJAVA FONDA ZA ZAŠTITU DEPOZITA

Počinje isplata depozita iz Atlas banke

Fond za zaštitu depozita obezbjedio je 89,5 miliona eura za isplatu garantovanih depozita koji iznose do 50.000 eura. Garantovane depozite ima 85,9 hiljada građana i 4,1 hiljadu pravnih lica
2522 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Savo Prelević
Atlas banka, Foto: Savo Prelević

Isplata garantovanih depozita iz Atlas banke u stečaju počeće sjutra od 10 časova u filijalama Crnogorske komercijalne banke, Hipotekarne, NLB i Sosiete General banke.

Fond za zaštitu depozita obezbjedio je 89,5 miliona eura za isplatu garantovanih depozita koji iznose do 50.000 eura.

Garantovane depozite ima 85,9 hiljada građana i 4,1 hiljadu pravnih lica.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković da je zakonski rok za podizanje depozita 10 godine, od čega se u prve tri godine mogu podići preko izabranih komercijalnih banaka a kasnije direktno kod Fonda.

On je naveo da očekuje da će Fond svoja potraživanja za isplatu depozita od 89 miliona eura, naplatiti u potpunosti iz stečajne imovine Atlas banke, odnosno nakon prodaje njene imovine i naplate potraživanja.

Na pitanje koliko ima deponenata koji su u Atlas banci imali veće iznose od 50 hiljada eura, i da li se i u kojoj mjeri može očekivati da će oni dobiti dio novca, Marković je kazao da tih deponenata ima 3,2 hiljade.

"Procjenjena imovina i potraživanja banke su veća od iznosa garantovanih depozita. Nezaštićeni depoziti se mogu naplati od preostalog novca, u zavisnosti od toga da li će se imovina moći prodati po procjenjenoj vrijednosti", kazao je Marković.

On je naveo da su do sada u slučaju Invest banke Montenegro, koja je otišla u stečaj početkom januara, isplatili 74 odsto od ukupno 22 miliona garantovanih depozita, a da su kroz stečaj već naplatili deset miliona.

Pravo na isplatu zagarantovanih depozita iz Atlas banke prema Zakonu o zaštiti depozita nema 413 klijenata ove banke koji su tako izgubili 5,3 miliona eura.

Bez svog novca ostaje sedam pravnih lica koja se bave osiguranjem, 253 državne i opštinske institucije, tri fonda za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje, 20 akcionara pravnih lica koji su imeli preko pet odsto akcija u Atlas banci, kao 71 osoba koja je bila u upravi banke, odgovorno lice, rukovodilac ili akcionar preko pet odsto.

Pravo na isplatu nema ni 59 vlasnika hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumenata koje je izdala ili za čiju isplatu je garantovala Atlas banka.