Premijer da pomogne da se isplati 11 plata

Sindikat fabrike “Galenika Crna Gora” traži od premijera da pomogne radnicima koji su mjesecima bez plate
848 pregleda 0 komentar(a)
Direktor podnio ostavku: “Galenika”, Foto: Galenika Crna Gora
Direktor podnio ostavku: “Galenika”, Foto: Galenika Crna Gora

Sindikat i preostalih 60-ak radnika fabrike ljekova “Galenika Crna Gora” zatražili su zvanično od premijera Duška Markovića da učini napor kako bi im što hitnije bilo isplaćeno 11 zaostalih neto zarada i doprinosi za penzijsko osiguranje za koje im je više puta saopšteno iz izvršne vlasti da će to pitanje biti riješeno nakon dokapitalizacije podgoričke firme od strane većinskog vlasnika u Srbiji.

U pismu Markoviću predsjednik sindikata “Galenika Crna Gora” Veselin Sekulović navodi da od uplate doprinosa zavisi penzionisanje određenog broja trenutno zaposlenih radnika. Radnici fabrike, njih 54, mjesecima su bez iakakvih primanja, a fabrika u Podgorici nema sirovina za dalju proizvodnju ljekova.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku “Galeniku” u novembru 2017. godine. Većinski vlasnik “Galenike Crna Gora”, sa 75 odsto vlasništva je beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska Vlada.

“Od decembra niko nam se nije obratio, prvenstveno od većinskog vlasika “Galenike Crna Gora”, a isto tako nemamo informaciju o sudbini oko 60 zaposlenih i članova njihovih porodica i od strane suvlasnika, Vlade”, istakao je Sekulović u pismu Markoviću.

On je napomenuo da se zaposleni u podgoričkoj kompaniji nalaze u stanju “teške socijalne potrebe s obzirom na to da već šesti mjesec zaredom nemaju apsolutno nikakvih primanja”.

“Molimo da nam urgentno date odgovore na pitanja jer je ugrožema elementarna egzistencija nas i članova naših porodica”, ističe se, između ostalog, u pismu.

Izvršni direktor preduzeća Radivoje Bajović podnio je neopozivu ostavku, pa preostali radnici nemaju nikakvu mogućnost da se nekome obrate ili zvanično zatraže informaciju.

Bonus video: