Rada kao primjer oživljavanja industrije na sjeveru

Nova fabrika Rada ima proizvodni kapacitet od 15.000 litara vode na sat, a trenutno je u njoj zaposleno oko 20 radnika. Iz kompanije najavljuju da će ih biti više, kako se posao bude širio
4186 pregleda 0 komentar(a)
Rada, Foto: Watergroup
Rada, Foto: Watergroup
Ažurirano: 26.04.2019. 07:43h

„Watergroup“ se već 13 godina bavi proizvodnjom vode. Iskustvo koje su stekli tih godina opredijelilo je ovu kompaniju da preuzme projekat fabrike mineralne vode Rada i ponovo pokrenu proizvodnju u toj fabrici.

Boris Rašković, suvlasnik Watergroup doo kaže da su poučeni iskustvom koje su stekli u proteklih 13 godina, u ovaj projekat ušli veoma ozbiljno, angažovali stručnjake iz regiona koji su iz te oblasti najpoznatiji i koji su postavljali slične projekte u regionu. U posljednih 8 mjeseci je, prema riječima Raškovića, od izvorišta do same fabrike, praktično sve urađeno novo.

Za ponovno pokretanje proizvodnje je bilo potrebno i mnogo novca i zato su u cijeli projekat ušli uz podršku Investiciono-razvojnog fonda.

„Ukupna investicija u Radi je oko 4 miliona eura, od čega su sredstva IRF-a 2,5 miliona eura. Rok otplate ovog kredita je 10 godina, od čega je grejs period 2 godine. Kamatna stopa je 3,50% na godišnjem nivou. Ta procedura za dobijanje kredita je dosta složena, obuhvatala je kompletnu analizu kompanije, prikupljanje raznih podataka. Mi smo imali iskustva rada sa njima povodom realizacije naših prethodnih projekata, tako da smo i ovaj dosta efikasno odradili.“ – kazao je Rašković.

U novoj fabrici je zaposleno trenutno 20 radnika. Jedan od njih je i Miraš Joksimović, koji je bio dio kolektiva i prije 20 godina, kada je Rada bila u državnom vlasništvu.

„Ovo je sad nešto sasvim novo, sasvim drugačije, vjerujem da će sve ovo biti kako treba i da će novi vlasnik da osposobi i da bude još i bolje.“ – istakao je Joksimović.

Investiciono-razvojni fond je značajan dio sredstava plasirao na sjever Crne Gore i ovaj projekat pokazuje da se u ovom dijelu Države otvaraju nova radna mjesta. Priliku za zaposlenje iskoristio je i Slobodan Cvijović, koji je po završetku elektrotehničkog fakulteta odlučio da se vrati u rodni kraj.

„Ovdje sam rođen, ovdje mi je familija i planiram ovdje i da ostanem i da pokažem da ovaj grad nudi perspektivu za mlade i da možemo ovdje da živimo, radimo i napredujemo.“ – izjavio je zaposleni u Radi, Slobodan Cvijović.

U kompaniji vjeruju da će Rada stati na mjesto koje joj pripada, a tim povodom Rašković kaže da će kada se kockice slože, ući i u nove projekte.

„Planom je predviđeno da vremenom, kada sve ovo zacrtano ostvarimo, polako uvodimo i druge proizvode u asortiman. Tu mislimo na vode sa ukusima i sokove. Realizacijom ovog projekta zaista želimo da napravimo jednu ozbiljnu industriju na sjeveru, koja će ne samo supstituisati značajan dio uvoza tih artikala u Crnoj Gori, već napraviti industriju koja će se paralelno takmičiti sa sličnim kompanijama u regionu.“ – istakao je Rašković.

„Vjerujemo da ovaj projekat ima potencijal koji može da vrati taj stari sjaj Rade i naš zadatak je da ga održimo i da polako krenemo u izvoz jer, Rada je nekada imala izvoz i bila je prisutna u regionu.“ – dodaje Rašković.

Po njegovim riječima, raduje ih što u Crnoj Gori postoji institucija koje je spremna da pomogne crnogorsku privredu.

„Ako postoji mogućnost koju daje Investiciono-razvojni fond, treba je iskoristiti jer barem sa tog aspekta, umanjujete neke rizike i olakšava vam se i kroz grejs period i ovako povoljne kamatne stope, da jedan finansijski dio priče zaokružite na jednostavniji način nego kod komercijalnih banaka.“ – ističe Rašković.

U kompaniji su svjesni da se crnogorsko tržište suočava sa brojnim problemima, te da veliki uvoz u mnogome stvara probleme domaćim proizvođačima.

„Mi kao proizvođači, prvo treba da stvorimo jedan kvalitetan proizvod koji će da se takmiči sa renomiranim proizvodima iz okruženja, a onda da ga pozicioniramo na policama i predstavimo krajnjem kupcu, kako bi upravo izabrao njega, a ne neku drugu vodu.“ – kaže Rašković.

Nova fabrika Rada ima proizvodni kapacitet od 15.000 litara vode na sat, a trenutno je u njoj zaposleno oko 20 radnika. Iz kompanije najavljuju,da će ih biti više, kako se posao bude širio.