Prijava Brkovićeve supruge: Sve smo stekli zajedno, hoću milione

Supruga vlasnika Vektre Montenegro podnijela krivičnu prijavu SDT-u zbog preprodaje nepokretnosti firme “Horizont logistic” iz Bara u stečaju, koja je bila u vlasništvu kompanije Brkovića
26596 pregleda 17 komentar(a)
“Supružnici zajedno stvarali kompanije”: Vektra Montengro, Foto: Zoran Đurić
“Supružnici zajedno stvarali kompanije”: Vektra Montengro, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.05.2019. 15:47h

Branka Brković, supruga vlasnika Vektre Montenegro Dragana Brkovića, podnijela je krajem marta krivičnu prijavu specijalnom državnom tužiocu (SDT) Milivoju Katniću protiv osoba iz Uprave za nekretnine odnosno područne jedinice u Baru, NLB banke, firme Hard Diskonta Laković i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), kao i dopunu te prijave krajem aprila ove godine, tvrdeći da je oštećena za 3,3 miliona eura.

Brkovićeva je podnijela prijavu zbog toga što je NLB banka preuzela, a potom preprodala nepokretnosti firme “Horizont logistic” iz Bara u stečaju firmi Hard Diskont Laković koja je za tu trgovinu uzela kredit od IRF-a. Firma “Horizont logistic” bila je u vlasništvu Vektre Montenegro, ali je otišla u stečaj 2012. godine zbog nevraćenih kredita.

U posebnom sudskom sporu od ranije, Brkovićeva traži da se utvrdi pravo svojine nad svim tim nepokretnostima, u okviru čega je tužila i svog supruga Dragana Brkovića.

Prijava

Krivičnom prijavom, Brkovićeva SDT-u predlaže da odredi privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja sporne imovine u Baru koja je bila u vlasništvu firme “Horizont logistic” u stečaju. Ona sumnja na “organizovani kriminal i korupciju u barskom katastru” i tvrdi da joj je ugrožena imovina koju je sticala u braku sa suprugom.

“Kada je u pitanju bračna tekovina nepokretnosti koje su predmet ugovora o hipoteci ne mogu biti otuđene bez saglasnosti predlagača obezbjeđenja - oštećene”, piše u prijavi.

Iz podnijete krivične prijave nejasno je da li se misli na NLB Interfinanz iz Ciriha razlučnog povjerioca kada su u pitanju Brkovićeve kompanije ili NLB banku iz Podgorice čije se ime više puta pominje u krivičnoj prijavi i njenoj dopuni. Iz razgovora sa advokatom NLB banke “Vijestima” je nezvanično rečeno da banka nije upoznata da ta prijava postoji, a isti advokat zastupa obje finansijske institucije.

Krivična prijava se tiče sumnji da je NLB banka “suprotno planu reorganizacije” preuzela nepokretnosti “Horizont logistica” na licitaciji za 7,3 miliona eura, iako se prema planu i sudskoj procjeni iz 2013. godine očekivalo da nepokretnost bude preuzeta za 10,6 miliona. Tu imovinu NLB banka prodala je Hard Diskontu Laković za 5,4 miliona.

“Da bi se sve ovo sprovelo i da bi se na taj način oštećenoj pričinila šteta, bilo je neophodno da se predmetna zabilježba spora ne upiše u list nepokretnosti dok se ne obavi cijeli posao. Dakle, službenici Uprave za nekretnine su podstreknuti od strane ostalih osumnjičenih da odlažu izvršenje zabilježbe spora više od šest mjeseci iako su po Zakonu o upravnom postupku bili dužni da rješenje donesu u roku od 30 dana. Smatramo da se sve ovako odigralo kao posljedica toga što su službenici Uprave za nekretnine PJ Bar ne samo podstreknuti, već i podmićeni od ostalih osumnjičenih kako bi postupali na opisan način i kako bi oštećenoj prouzrokovali štetu u iznosu od 3,32 miliona eura”, piše u prijavi.

Sumnje

Brkovićeva tvrdi da je i NLB preprodajom navedene nepokretnosti HD Laković “pričinio štetu akcionarima te finansijske institucije u najmanjem iznosu od 1.972.694 eura”.

Brkovićeva sumnjiči službenike barskog katastra da više od pola godine nijesu unijeli u evidenciju zabilježbu spora koji je krajem juna prošle godine povela “radi utvrđenja prava svojine na svim nepokretnostima upisanim u LN broj 3154 KO Novi Bar protiv NLB Interfinanz AG iz Ciriha, Horizont Logistic i Dragana Brkovića, kao tuženih”.

Ona tvrdi da HD Laković ne bi mogao dobiti kredit IRF-a za kupovinu da je bila upisana zabilježba spora ili da je IRF bio obaviješten o vođenju tog spora.

Uz to, kako tvrdi u prijavi, Branka Brković, koja je predlagač obezbjeđenja i oštećena, u skladu sa članom 288 Porodičnog zakona, ravnopravno je sa bračnim drugom učestvovala u stvaranju kapitala neophodnog za osnivanje Vekre Montenegro, te je samim tim bila neophodna saglasnost prilikom zaključenja spornog ugovora o hipoteci.

Stečaj u barskoj firmi “Horizont logistic” je pokrenut krajem jula 2012, a NLB je preuzeo nepokretnosti i u ugovoru je, kako se napominje u prijavi, konstatovano da je kupac upoznat sa tim da se vodi spor po tužbi Branke Brković za utvrđenje prava svojine na predmetnim nepokretnostima.

Odbijena zabilježba spora kao neosnovana

U Upravi za nekretnine, kojom rukovodi Dragan Kovačević,”Vijestima” su kazali da “do sada nijesu obavješteni o eventualnom postojanju bilo kakvog postupka u kome je tužena barska područna jedinica Uprave”. Navode da su u “redovnoj komunikaciji i saradnji sa svim državnim organima, pa i SDT-om”.

“Uprava je transparentan organ uprave, koja svojim postupanjem u velikom broju upravnih predmeta je upravo važna prepreka nezakonitim radnjama pojedinaca ili intersenih grupa”, tvrde iz Uprave.

Iz Uprave kažu da svakodnevno kontrolišu rad svih katastara i ističu da su načelnici područnih jedinica odgovorni za zakonito postupanje u radu po predmetima i organizaciji posla.

Iz Uprave su naveli da je u Baru povećan obim posla i da je odlučeno da od aprila ove godine za načelnika područne jedinice u Baru imenuju Mrđana Kovačevića.

Šef barskog katastra donedavno je bio Predrag Spasić.

Barski katastar je, prema rješenju iz januara ove godine, u koje su “Vijesti” imale uvid, odbio zahtjev za zabilježbu spora kao neosnovan, na osnovu kopije tužbe Branke Brković koja je zavedena u Osnovnom sudu u Baru 27. juna 2018.

Ne znaju za krivičnu prijavu

Iz IRF je nezvanično rečeno “Vijestima” da ne znaju za prijavu, da su sve kredite pa i ovaj odobrili u skladu sa zakonima i svojim procedurama, kao i da IRF sa Brkovićevom nije imao bilo koji aranžman.

Izvršni direktor Hard Diskonta Laković Ivan Jovović, koji je u ime gazde kompanije vodio postupak kupovine nepokretnosti u Baru od NLB banke, rekao je “Vijestima” da “nema komentar”, budući da nema nikakve informacije o tome da neko dovodi u pitanje ovu kupoprodaju. On je kazao da prvi put čuje za krivičnu prijavu.

Bonus video: