SDP Kotor: Oni koji zastupaju interese Jonice pokušali da smijene direktora Vodovoda

Luković tvrdi da vrijeme, hitnost i dnevni red sa jednom tačkom, a sve u kontekstu političkih dešavanja u Kotoru, jasno pokazuje isključivo političku namjeru zakazivanja sjednice Odbora direktora
932 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici neofrmalne grupe građana koji zastupaju interese nekadašnje funkcionerke Socijalističke narodne partije (SNP) Snežane Jonice u Upravnom odboru, danas u pokušali da smijene Safeta Lukovića sa mjesta izvršnog direktora JP Vodovod i kanalizacija iz Kotora, kazali su iz kotorskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).

"I pored toga što nije postojao ni jedan formalni razlog za smjenu Lukovića, na brzinu sazvana sjednica je imala za cilj jedino politički obračun sa članovima SDP-a i do kraja ogolila način ponašanja dijela političkih konstituenata lokalne vlasti u Kotoru. Sjednici Upravnog odbora su prisustovali samo članovi iz Joničine grupe, Jelena Radenović i Branko Čađenović, dok predstavnici ostalih konstituenata lokalne vlasti, kao i predstavnik Opštine, nijesu željeli da učestvuju u ovom političko-pravnom nasilju", navodi se u saopštenju.

U OO SDP-a u Kotoru ocjenjuju da je ova odluka i "pravi odraz suštinske nebrige" za grad u susret ljetnjoj turističkog sezoni, "onih kojima Kotor služi isključivo kao mjesto na kojem zarađuju platu."

"Pritom je stanje u vodosnadbijevanju u Kotoru u proteklih par godina značajno poboljšano prije svega znanjem i radom svih zapošljenih u ovoj kompaniji, ali i zbog uspješnog menadžmenta koji je za svoje aktivnosti dobio nepodijeljenu podršku od rukovodstva Opštine u proteklom periodu", dodaju iz SDP-a.

Iz te partije su dostavili i obraćanje Lukovića Odboru direktora „Vodovod i kanalizacija Kotor“.

Luković tvrdi da vrijeme, hitnost i dnevni red sa jednom tačkom, a sve u kontekstu političkih dešavanja u Kotoru, jasno pokazuje isključivo političku namjeru zakazivanja sjednice Odbora direktora.

Prvi pokušaj, kako navodi, u četvrtak u 19 časova pred Veliki petak početak Uskrsa, pa naredni pokušaj u jednodnevnoj pauzi između praznika i konačno zakazivanje sjednice za 7. maj tačno u podne, očigledno je, smatra on, vidljiva zloupotreba da se iz političkog revanšizma pokrene razrješenje Izvršnog direktora, izabranog na konkursu uz odluku Skupštine opštine Kotor.

“Želim podsjetiti članove Odbora direktora i potpredsjednika Milivoja Miša Samardžića ukoliko bude, znajući njegov habitus i poimanje politike, nadam se neće prisustvovati sjednici, na ono što već dobro znaju. “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Kotor u ovom trenutku, kako tokom prošle tako i ove godine, funkcioniše valjano, ostvarujući u cjelosti povjerene mu osnovne djelatnosti koje se odnose na redovno snabdijevanje vodom svih potrošača priključenih na javnom vodovodnom sistemu i zahvatanje otpadnih voda kroz izgrađeni kanalizacioni sistem, kao i sve dopunske djelatnosti od interesa za Društvo. Takođe svi znate da je Preduzeće solventno i nema dospjelih, a neizmirenih obaveza, kako prema dobavljačima, zaposlenima tako i prema ostalim subjektima”, ističe Luković i poručuje:

"Ukoliko, gospodo, kršenjem zakona ispunite svoj politički naum obračuna sa neistomišljenicima, za koji ne postoji uvjeren sam činjenični, a time ni pravni osnov, svjesno ugrožavate redovno funkcionisanje Društva."

“Upozoravam vas da ne donesete već van preduzeća pripremljenu Odluku o razrješenju Izvršnog direktora, jer će zakonska odgovornost biti vaša, a ne političkih nalogodavaca. Shodno zakonu obavezan sam nastaviti vršenje funkcije sve do odluke Skupštine opštine Kotor čijim sam aktom u konačnom postavljen na mjesto izvršnog direktora. Vaša je obaveza da to znate shodno zakonu, Statutu društva, Odluci o imenovanju Izvršnog direktora br. 2841/1 od 24.avgvusta 2017. godine tačka 3. i Odluci o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću „Vodovod i kanalizacija Kotor“ o imenovanju Izvršnog direktora Društva sa ograničenom odgovornošću „Vodovod i kanalizacija“ Kotor br.11-694, donijete na VIII sjednici Skupštine opštine Kotor održane 1. septembra 2017. godine”, smatra Luković.

Luković napominje da, kako je rekao, Odluka o razrješenju može biti primjenjiva samo nakon davanja saglasnosti na istu od strane Skupštine Opštine Kotor.

“U protivnom, za svako drugačije postupanje bi Izvršni direktor bio direktno odgovoran za izvršenu predaju rukovođenja Društvom neovlašćenim licima. Ponovo upozoravam da u slučaju ostvarivanja već očigledne namjere zloupotrebom funkcije članova Odbora direktora, nanosite štetu i ugrožavate normalno funkcionisanje preduzeća, pa ću biti prinuđen podnijeti i krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja”, zaključio je Luković.

Bonus video: