Sekulić: O novom partneru u EPCG kada Vlada isplati A2A

Ona je kazala da je namjera Vlade da sada od EPCG stvori jaku kompaniju koja će biti glavni investitor u Crnoj Gori
401 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.03.2018. 18:53h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da će o mogućem novom partneru u EPCG Vlada odlučivati u transparetnom postupku kada isplati postojećeg - italijansku kompaniju A2A.

Ona je u odgovoru na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića da li je Vlada odustala od traženja novog partnera i zašto je za isplatu A2A iz EPCG i Rudnika uglja izabrana skuplja verzija, kazala da je namjera Vlade da sada od EPCG stvori jaku kompaniju koja će biti glavni investitor u Crnoj Gori.

"Nijesmo željeli da čekamo sedam godina da isplatimo A2A po 35 miliona, kako je moguće, već smo odlučili da im odmah isplatimo po dvije rate. Za svaku plaćenu ratu dobijamo dio akcija, tako ćemo nakon isplate ove dvije rate posjedovati 69 odsto vlasništva", kazala je Sekulić.

Damjanović je naveo da je za objedinjavanje EPCG i Rudnika izabran skuplji način jer će A2A dobiti novac od akcija u EPCG, novac od sporne dividende, i novac od akcija Rudnika.

On je kazao da je zakonski sporan način umanjenja kapitala u EPCG na osnovu čega se došlo do famozne dividende, kao i da je Vlada mogla dobiti većinski paket akcija u Rudniku da je konvertovala njegov poreski dug u akcije, a ne da akcije kupuje od A2A i Aca Đukanovića.

Bonus video: