Stanković izviđa KAP sedam godina

Od formiranja predmeta svi odgovori iz tužilaštva u javnosti su bili “da vještaci ekonomsko-finansijske struke rade vještanje” ili da “tužilaštvo od vještaka traži dodatna vještačenja”
2221 pregleda 7 komentar(a)
Šteta za budžet 137 miliona eura: KAP, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Šteta za budžet 137 miliona eura: KAP, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 10.05.2019. 08:05h

Državno tužilaštvo ni nakon sedam godina nije utvrdilo da li neko treba da odgovara zbog togo što je Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaju o reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. godinu utvrdila da je garancije Kombinatu aluminijuma (KAP) Vlada dala bez izrade procjene opravdanosti davanja pomoći, mimo propisa i bez kontragarancija.

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković u najnovijem pisanom odgovoru nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću 3. maja ove godine je kazao da se taj predmet “nalazi u fazi izviđaja i da je traženo dopunsko vještačenje sudskih vještaka ekonomsko-finansijske struke”.

Stanković je istu informaciju da je predmet u fazi izviđaja posljednji put saopštio u maju 2017. godine.

Zbog izdatih garancija za KAP, poslanici Pokreta za promjene su u maju 2011. godine podnijeli krivične prijave protiv bivšeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i još sedam osoba - Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura.

Od formiranja predmeta svi odgovori iz tužilaštva u javnosti su bili “da vještaci ekonomsko-finansijske struke rade vještanje” ili da “tužilaštvo od vještaka traži dodatna vještačenja”.

Šteta zbog garancija datih KAP-u koje su pale na teret poreskih obveznika bila je 137 miliona eura.

“U SDT-u je formiran predmet povodom provjera zakonitosti postupka izdavanja državnih garancija Vlade KAP-u tokom 2010. i 2011. godine. U dosadašnjem toku postupka prikupljena je potrebna dokumentacija i podaci od nadležnih državnih organa, angažovana stručna lica radi davanja stručnog nalaza i potrebnih obavještenja. Angažovani su sudski vještaci ekonomsko-finansijske struke radi davanja nalaza i mišljenja u vezi s izdavanjem garancija. Od sudskih vještaka, a nakon analize dostavljenog nalaza, traženo je dopunsko izjašnjenje, predmet se nalazi u fazi izviđaja - analizi prikupljene dokumentacije i podataka, nalaza i mišljenja sudskih vještaka ekonomsko-finasijske struke, te prikupljanja potrebnih obavještenja od strane određenog broja lica”, kazao je Stanković u odgovoru Damjanoviću.

Dok državna tužilaštva ekspresno sprovode istrage u nekim slučajevima, uključujući i one protiv političkih protivnika vlasti, brojni predmeti o zloupotrebama državnog novca koje su građane koštale stotine miliona eura, godinama sakupljaju prašinu u fiokama bez ikakvih naznaka kada bi neko od bivših i sadašnjih državnih funkcionera uskoro mogao odgovarati zbog milionskih šteta.

Ekonomista i bivši poslanik Mladen Bojanić ”Vijestima” je kazao da su pasivnost i selektivnost u radu, kao i izviđaji do zastare već duži period osnovne karakteristike tužilaštva, a izviđaj za garancije KAP-a samo potvrda navedenog.

“Kad tome dodamo uporno odbijanje DRI da, u skladu sa zakonskom obavezom, podnese krivičnu prijavu ako u toku obavljanja svojih aktivnosti primijeti da postoje osnovi sumnje za takvo djelo, onda je jasno da je u Crnoj Gori u mnogim slučajevima štete po državni budžet pravda spora, ali i nedostižna. To je naročito izraženo u slučajevima kada treba provjeriti i donijeti odluku o djelovanju pojedinaca iz vrha vlasti. Ruka ruku mije, odnos je vlasti i tužilaštva u Crnoj Gori”, kazao je Bojanić.

Iz DRI nijesu željeli da komentarišu postupanje državnog tužilaštva u predmetu za garancije KAP-a.

Tužilaštvo treba da brzo donese odluku

Damjanović je kazao da predmet za date garancije KAP-u treba da bude prioritet u radu tužilaštva. To posebno, imajući u vidu protok vremena od formiranja predmeta, finansijsku težinu predmeta i činjenicu da je formiran na bazi zvaničnog izvještaja DRI.

“Zbog sve toga očekivano je da to bude jedan od prioriteta u radu tužilaštva i da se u najskorijem roku odluči u vezi s tim. Zbog činjenice da ovo nijesu jedine garancije koje su pale, kao i da postoji niz trenutno važećih garancija koje mogu doživjeti sličnu sudbinu, veoma je važno i da se kroz rješavanje ovog predmeta pošalje jasna poruka da se mora snositi i pravna i politička odgovornost za štete koje se prave državnom budžetu”, istakao je Damjanović.

On je dodao da je to posebno važno kada se ne poštuju zakonske norme u vezi sa ispunjavanjem uslova za izdavanje državnih garancija pojedinim kompanijama bez obzira jesu li državno ili privatno vlasništvo.

DRI dao tužilaštvu 12 dokumenata

Član Senata DRI Branislav Radulović je “Vijestima” kazao da su na osnovu zaključaka Skupštine (odbora za ekonomiju, finansije i budžet) uradili reviziju dugova KAP-a koja je okončana u aprilu 2013. godine.

“DRI je u skladu sa zaključcima Odbora za ekonomiju od 10. juna 2013. godine, a nakon razmatranja izvještaja DRI koji je odbor podržao, VDT-u 4. jula 2013. godine, pored konačnog izvještaja dostavio i kompletnu dokumentaciju na kojoj je zasnovana revizija. Time su realizovane sve aktivnosti vrhovne državne revizije u vezi s tom revizijom i u potpunosti ispoštovani usvojeni zaključci parlamenta i nadležnog odbora”, kazao je Radulović.

On je dodao da je u prostorijama DRI 3. jula 2013. sa predstavnicima VDT-a održan sastanak nakon kojeg je DRI dostavila VDT-u 12 dokumenta na osnovu kojih je radila reviziju KAP-a.

Bonus video: