TOKOM PRVOG KVARTALA IZGUBILI 670.000 EURA

Kamate i kursne razlike „pojele” prihod Plovidbe

Državna firma platila milion eura za kamate i kursne razlike kineskoj Eksim banci za kredit uzet za dva broda. Naredna rata kredita u julu, neizvjesno hoće li za to biti novca
826 pregleda 1 komentar(a)
Za dva broda kredit od 46,4 miliona dolara: Brod “Budva”, Foto: Barska plovidba
Za dva broda kredit od 46,4 miliona dolara: Brod “Budva”, Foto: Barska plovidba
Ažurirano: 15.05.2019. 20:51h

Barska plovidba je tokom prvog kvartala (januar-mart) ove godine izgubila 674,2 hiljade eura, koliko je u uporednom periodu prošle godine otprilike iznosio profit ove kompanije, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Montenegroberze.

Uprkos rastu poslovnih prihoda kompanije, između dva uporedna perioda za oko 400 hiljada eura, ukupan negativni rezultat, od januara do kraja marta ove godine, nastao je zbog rashoda od 999,492 eura, koji je „pojeo“ ostvareni veći prihod.

Izvršni direktor Barske plovodbe Tihomir Mirković je objasnio „Vijestima“ da je taj rashod od blizu milion eura trošak koji su imali za kamate i kursne razlike za kredit koji imaju kod kineske Exim banke za kupljena dva broda. Mirković je objasnio da su kamatu platili 239.331 euro, a negativne kursne razlike odnosa dolara i eura 760.159 eura.

Barska plovidba je uzela kredit od kineske EXIM Banke u visini od 46,4 miliona dolara, sa pet godina grejs perioda (tokom kojih se nije vraćao), 15 godina otplate i dva odsto kamate.

„Ne radi se o rati kredita, nego o kamati na kredit koja pripada ovom tromjesečju. Što se tiče kursnih razlika, postoje realizovane i nerealizovane kursne razlike. Realizovane nastaju kod svih plaćanja prema dobavljačima u valutama koje nisu euro i kod svih uplata prema nama koje nisu eurske. Nerealizovane kursne razlike su najveće, one nastaju na kraju svakog izvještajnog perioda - tri, šest, devet, dvanaest mjeseci, kada kredit uzet od Eksim banke kursiramo, odnosno njegov iznos u dolarima izražavamo u eurima po kursu koji je važeći na taj datum“, objasnio je Mirković.

Kako je dodao, zbog velikog iznosa kredita, koji je iznosio 46,4 miliona dolara, a sada je 43,306 miliona dolara, na kraju svakog izvještajnog perioda imali su velike negativne ili pozitivne kursne razlike koje su značajno uticale na bilanse kompanije.

Ugovor o kreditu sa kineskom bankom je potpisan u oktobru 2012. godine, a postao je efektivan u martu 2013. Brod “Bar” je stavljen u komercijalnu eksploataciju u septembru 2014. godine, a “Budva” u oktobru 2014. godine.

Od preuzimanja kredita do danas kineskoj Exim banci izmireno je oko 8,417 miliona dolara, od toga oko 6,712 miliona iz sopstvenih sredstava preduzeća, a iz budžeta je obezbijeđeno oko 1,704 miliona dolara, što je u momentu uplate odgovaralo iznosu od 1,5 miliona eura.

“Sljedeća rata dospijeva 21. jula ove godine. Da li će komanija imati mogućnosti da izmiri ovu ratu ili njen dio zavisi od priliva po osnovu izdavanja brodova “Bar” i “Budva”. Kretanja vozarina na svjetskom pomorskom tržištu su u padu i vozarine su značajno manje od iznosa koje smo ugovorili sa svojim poslovnim partnerom kompanijom “Sea Pioneer” iz Londona. Takođe, kompanija je počela pripreme obaveznog petogodišnjeg remonta - suvi dok - sa ciljem produženja klase za narednih pet godina. Slanje brodova u brodogradilište iziskuje odliv značajnih finansijskih sredstava, što će se vjerovatno odraziti na sposobnost kompanije da akumulira dovoljno novca za ovu ratu koja dospijeva u julu”, zaključio je Mirković.

Mirković: Rezultat poslovanja je bolji

Poslovni rezultat brodarske kompanije, u većinskom državnom vlasništvu, prema riječima Mirkovića, u prošloj godini bio za oko 400.000 eura bolji u odnosu na 2017. godinu. Mirković napominje da je krajnji finansijski rezultat negativan, ali, “ isključivo u knjigovodstvenom smislu” zbog negativnih kursnih razlika i pariteta dolara i eura.

“S obzirom na to da je kredit uzet u američkim dolarima, a poslovne knjige se vode u eurima, pretvaranjem radi knjiženja iznosa kao što su obaveze po kreditu, prilivi od vozarina koje su u dolarima... evidentiraju se značajne kursne razlike, koje stvaraju fiktivni gubitak ili dobitak. Zato je jedino mjerodavan poslovni rezultat, koji je značajno bolji u odnosu na raniji period. To prvenstveno zbog boljeg komercijalnog angažovanja teretnih brodova, kao i većeg priliva sredstava tokom 2018. koji smo imali od putničke linije u saradnji sa “Jadrolinijom” kaže Mirković.

On dodaje da prethodnu 2018. godinu i dosadašnji period 2019. godine karakterišu stabilnost u poslovanju kompanije, te da je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren pozitivan rezultat iz poslovanja oko 270.000 eura i da je “bolji u odnosu na isti period prethodne godine”.

Preporučujemo za Vas