Vukčević: Prema nama rade težak oblik diskriminacije

“Dakićevci” su predložili sudijama da se svih deset ustavnih žalbi, koje su ranije podnijete, a tiču se njihovih predmeta, spoje u jedan, i o tom predmetu sud odmah donese odluku
662 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranijih skupova radnika, Foto: Luka Zeković
Sa ranijih skupova radnika, Foto: Luka Zeković

Nekadašnji radnici “Radoja Dakića”, danas povjerioci, koji prema pravosnažnim presudama potražuju više od 60 miliona eura, na ime neizmirenih plata, poručili su u novom pismu sudijama Ustavnog suda Crne Gore da se prema njima sprovodi “težak oblik diskriminacije”.

“Evropski sud za ljudska prava ustanovio je povredu konvencijskih prava prema radnicima “Radoja Dakića”, jer je Vlada osnivač, a država CG većinski vlasnik preduzeća, i u tom slučaju poslodavac. Obavezujućom odlukom Evropskog suda, pet radnika izabranih “ofrlje” dobili su novac iz budžeta države. Iako je Ustavom i zakonom zabranjena diskriminacija, radi se o težem obliku diskriminacije, jer se odluka poziva na pravosnažnu presudu kojom su ista prava ostvarili 1122 radnika”, navodi se u pismu predatom danas sudijama, a koje je potpisao Milan Vukčević.

Davne 1997.godine, od kada im se duguje 77 mjesečnih zarada, na platnom spisku su, prema Vukčevićevim riječima, bila 1732 zaposlena radnika.

“Na današnjih dan jedna trećina lica s ovog spiska upisani su u registar preminulih, od kojih je 11 njih izvršilo samoubistvo. Od podnošenja prve ustavne žalbe 28.02.2017.godine preminulo je desetine naših radnika, a dvojica kolega su digli ruku na sebe. Za isto to vrijeme vrijednost (hipotekovane) imovine, smanjena je 18,5 miliona eura”, dodao je Vukčević.

“Dakićevci” su predložili sudijama da se svih deset ustavnih žalbi, koje su ranije podnijete, a tiču se njihovih predmeta, spoje u jedan, i o tom predmetu sud odmah donese odluku

Nekadašnji radnici više puta su ranije upozoravili da je Ustavni sud trebalo da odluči o ustavnoj žalbi najkasnije do 28.avgusta 2018.godine.

“Očekujemo od sudija Ustavnog suda da ne rade za režim nego za državu i građane, čiji su interesi ugroženi“, zaključio je Vukčević i napomenuo da su od Sudskog savjeta CG još prije mjesec tražili da razriješe dužnosti predsjednika Ustavnog suda dr Dragoljuba Draškovića.

Bonus video: