Skupština usvojila rebalans budžeta

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da će vlada ubrzati otkup akcija EPCG od italijanskog partnera A2A i da im je namjera da to urade za dvije godine
3 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.03.2018. 18:06h

Skupština je usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je Vladi omogućeno da se ove godini zaduži u iznosu od skoro milijardu eura.

Od te sume 440 miliona eura je namijenjeno za potrebe otplate duga, finansiranje budžeta i stvaranje rezerve, dok je 500 miliona eura planirano da se emituje u vidu obveznica kako bi se refinansirao postojeći dug države koji dolazi na naplatu naredne dvije godine.

Rebalansom će biti obezbijeđeno iz zaduženja 70 miliona eura za otkup akcija koji italijanski partner A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kao i 6,5 miliona za vraćanje dugova nacionalnog avio-prevozbnika Montengro erlajnsa i Crnogorske plovidbe.

Ministar finasija Darko Radunović je kazao da su predložili rebalans kako bi se stvorile pretpostavke da država dođe do dvotrećinskog vlasništva u državnoj energetskoj kompaniji, kao i da bi se dalje jačale državne finansije.

"Rebalans je potreban i zbog prilika da povoljnije refinansiramo dio javnog duga emisijom euroobveznica, koje bi omogućile prikupljanje sredstava u iznosu do 500 miliona eura” kazao je Radunović.

Poslanik opozicije Aleksandar Damjanović pitao je šta je novo što radimo rebalasom, a što nijesmo znali prije dva i po mjeseca i za A2A i za refinansiranje obveznica.

"Govorite o rastu prihoda, a oni su stalno potcijenjeni zbog sive ekonomije i tu treba tražiti mogućnost za oporavak javnih finansija. Nivo sive ekonomije je ogroman" ocijeni oje Damjanović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da će vlada ubrzati otkup akcija EPCG od italijanskog partnera A2A i da im je namjera da to urade za dvije godine. Najavila je da će parlamentu uskoro dostaviti novi ugovor o put opciji sa A2A.

Poslanici vladajućeg DPS-a su po ustaljenom obrascu u diskusijama čitali sadžaj iz obrazloženja budžeta sa kojim je javnost već upoznata.

Važećim zakonom je bilo planirano da se Vlada za potrebe otplate duga, finansiranje budžeta i stvaranje rezerve može zadužiti do 296 miliona eura, a sada se ta cifra povećava na 440 miliona eura, što je razlika od 144 miliona eura.

Ta važna činjenica da se građanima “iz džepa može uzeti” dodatnih 144 miliona eura prećutana je u Vladinom saopštenju nakon sjednice kada je usvojen predlog rebalansa, kao i u video-poruci koja je medijima dostavljena, a koje sadrže obraćanje potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića i ministra finansija Darka Radunovića.

Poslanici DF-a nijesu prisustvovali raspravi o rebalansu jer su odlučili da napuste parlament zbog toga što njihov poslanik Milan Knežević treba da ide na osluženje zatvorske kazne od četiri mjeseca.

Bonus video: