Otpremnina, pa novi posao u državnoj firmi: Konjević ukazao na moguće zloupotrebe

“Ako neki zaposleni iz javnog sektora sporazumno prekine radni odnos i uzme otpremninu, on može neometano preći u Elektroprivredu Crne Gore, Morsko dobro, Aerodrome... Ne sporim potrebu za optimizacijom javnog sektora, ali ovo rješenje je manipulativno”, kazao je Konjević
1196 pregleda 0 komentar(a)
Izmjene zakona će biti novi trošak za budžet: Sa sjednice odbora, Foto: Luka Zeković
Izmjene zakona će biti novi trošak za budžet: Sa sjednice odbora, Foto: Luka Zeković

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je juče izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru kojima se državnoj administraciji omogućava isplata otpremnina za sporazumni raskid radnog odnosa, a što je predlog vladajuće koalicije.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je kazao da predlog ostavlja veliku manipulativnu mogućnost, zato što se taj zakon ne primjenjuje na preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, Investiciono-razvojni fond i Centralnu banku.

“Ako neki zaposleni iz javnog sektora sporazumno prekine radni odnos i uzme otpremninu, on može neometano preći u Elektroprivredu Crne Gore, Morsko dobro, Aerodrome... Ne sporim potrebu za optimizacijom javnog sektora, ali ovo rješenje je manipulativno”, kazao je Konjević.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da “nema potrebe za političkim tenzijama i da su državna preduzeća dio javnog sektora”, pa se predloženo rješenje i na njih odnose, što je i stav Marte Šćepanović (DPS).

Konjević je kazao da se ne radi o političkim tenzijama i da je jasno članom 41 Zakona o zaradama propisano na koga se uopšte ne primjenjuje.

Predlog vladajuće koalicije za sporazumni raskid radnog odnosa dolazi u susret parlamentarnim izborima koji su za godinu i nekoliko mjeseci.

Time se otvara prostor da se zapošljavanja u javnom sektoru opet zloupotrijebe u političke svrhe, jer se može desiti da se na mjesto onog koji je uzeo otpremninu na osnovu sporazumnog odlaska zaposli neko drugi, ukoliko za tu poziciju postoji potreba.

To bi dodatno opteretilo državni budžet, uz izdvajanja za otpremnine.

Bonus video: