Opstrukcija da se dođe do informacija o državnoj pomoći: Konjević najavio krivične prijave

"Ovdje treba da dođu čelnici Agencije koja je preuzela sve zaposlene iz Ministarstva finansija, odnosno Komsije za kontrolu dodjele državne pomoći. Agencija sada ima mnogo veće nadležnosti i ovlašćenja od Komisije. Ovo je važna tema i podsjetiću da samo Poglavlje 8 nijesmo otvorili, a tiče se ove problematike" rekao je Konjević
2046 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Odbora za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2019. 13:55h

Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2017. godinu danas je bio pred poslanicima Odbora za ekonomiju finasije i budžet, ali kako se trošila država pomoć u tom periodu nije se moglo čuti.

Ministarstvo finansija je poslalo sekretara Gorana Petrovića da govori o toj temi, ali je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao da je to nadležnost Agencije za zaštitu konkurencije, jer joj je prošle godine dodijeljena ta oblast izmjenama zakona.

"Ovdje treba da dođu čelnici Agencije koja je preuzela sve zaposlene iz Ministarstva finansija, odnosno Komsije za kontrolu dodjele državne pomoći. Agencija sada ima mnogo veće nadležnosti i ovlašćenja od Komisije. Ovo je važna tema i podsjetiću da samo Poglavlje 8 nijesmo otvorili, a tiče se ove problematike" rekao je Konjević.

On je najavio krivične prijave protiv nadležnih u Agencije uz komentar da "ako neće na odboru da pričaju da li je dodjeljivana državna pomoć zakonito, to će reći tužilaštvu".

Konjević mjesecima ne može da dobije odgovor od Agencije da li novac koji je iz državnog budžeta Vlada u prethodne dvije godine dala nacionalnom avioprevozniku "Montenegro airlinesu" dodijeljen zakonito i da je to državna pomoć.

"Montenegro airlines" nema pravo više na dodjelu državne pomoći.

Predsjednik Odbora Predrag Sekulić (DPS) kazao je da "bi trebalo konstatovati da se odbor upoznao sa izvještajem, pa kad predstavnci Agencije dođu u julu da govore o prošlogodišnjem izvještaju, mogu onda govoriti i o ovom za 2017. godinu".

Dodao je i da je izvještaj stavio na dnevni red, pošto je to pitanje više puta na plenumu otvorio poslanik Aleksandar Damjanović.

"Imate većinu u odobru, pa činite šta hoćete. Podnijeću krivične prijave" rekao je Konjević.

Poslanici vladajuće koalicije nijesu se osvrnuli ni jednom rečenicom na Izvještaj o radu komisije za koncesije za prošlu godinu,a predsjednik tog tijela Zdravko Vuksanović u uvodnom izlaganju dao je nekoliko informacija o tome šta je zakonska obaveza Komsije.

Razmnotreni su izvještaji o ulaganjima u projekte Luštica Bej za 2018. godinu i Porto Novi za period od 16. decembra 2017. do 20.decembra 2018. godine.

Predstavnica Sekretarijata za razvojne projekte Nada Pavićević je kazao da je u projekat Luštica Bay uloženo prošle godine 47,5 miliona eura, a od početka realizacije 181 milion, dok je u Porto Novi u 2017. godionu uloženo 53,7 miliona,a u prošloj godini 93 miliona i ukupno 330 miliona od početka realizacije.

U vezi ova dva izvještaja samo je poslanik SD-a Boris Mugoša kazao da su "dva projekta promijenila percepciju Crne Gore kao turističke destinacije".

Razmotren je i Izvještaj o realizovanim investicijama shodno Odluci o davanju u dugoročni zakup zemljišta na poluostrvu Luštica,koji realizuje kompanije North Star.

Ugovor je potpisan 2009. godine o zakupu pola miliona kvadrata zemljišta na period od 90 godine, a investitor do danas ništa nije uradio.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević je kazao da su prošle godine Vlčada i investitor potpisali Aneks 2 ugovor gdje su jasno precizirane nadležnosti Vlade i Opštine Herceg Novi u vezi vodovodne i putne infrastrukture, adok je investitor angažovao projektanta za izradu idejnog projekta.

Konjević je pitao Medojevića da li je imao priliku da se sretne sa vlasnikom firme i da li je ranije dobio informacije na vladi jda je riječ o nekom Fincu , zašto Vlada toleriše ovoliko godina kašnjenjje umjesto da raskine ugovor.

Medojević je rekao da nijesu zadovoljan "dinamikom projekta i da je evidentan zastoj", te da se sreo prošle godine sa vlasnikom firme koji se zove Muhamed Alsager.

Konjević je kazao da "ni Finac, ni Muhamed nijesu vlasnici, već neko drugi", a Medojević je rekao da nema takve informacije.

Bonus video: