OBJASNILI ZBOG ČEGA POSTOJI RAZLIKA

Monstat: Naša plata je prosjek, a Poreske prosjek isplaćenih

Iz Zavoda za statistiku navode da obje institucije rade prema svojim nadležnostima i metodologijama
2630 pregleda 4 komentar(a)
Monstat, Foto: Luka Zeković
Monstat, Foto: Luka Zeković

Povodom teksta “Prema podacima Poreske neto plata je 432, a ne 511 eura”, reagovali su iz Zavoda iz statistiku i pojasnili zbog čega postoji razlika između njihovih i podataka Poreske uprave.

“Premda je tekst sa novinarske strane korektan, odnosno sadrži sve relevantno što je izgovoreno u skupštinskoj raspravi, radi cjelovitog informisanja javnosti ukazujemo da razlika u podacima ne proističe samo iz navedenog razloga - obračuna zarade za koje su isplaćeni porezi i dopinosi ili one koju isplaćuju poslodavci bez obizra na to da li su plaćeni porezi i doprinosi ili nijesu.

Postoji i više drugih metodoloških razlika, kao što su: metod i svrha prikupljanja podataka, period na koji se isplaćena zarada odnosi, tretman naknada zbog privremene spriječenosti na rad i dr. Zbog toga je potrebno praviti razliku između administrativne (registrovane) prosječne zarade Poreske uprave i anketne prosječne zarade Monstata, kao što pravimo razliku između administrativne (registrovane) zaposlenosti i nezaposlenosti i anketne nezaposlenosti i zaposlenosti.

Prosječnu zaradu Monstat dobija u skladu sa međunarodnom metodologijom anketnim istraživanjem na reprezentativnom uzorku, tako što privredna društva mjesečno dostavljaju popunjene anketne upitnike u kojima navode broj zaposlenih i sumu isplaćenih zarada. Kada je u pitanju broj zaposlenih, Monstat objavljuje administrativnu i anketnu zaposlenost. Administrativnu zaposlenost Monstat objavljuje na osnovu baze Poreske uprave koja se odnosi na zaposlene prijavljene preko jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika ili JPR obrazaca. Dakle, prema podacima Monstata, a čiji je izvor Poreska uprava, prosječan broj zaposlenih u 2018. godini iznosi 190 hiljada, a anketna zaposlenost u 2018. godini iznosi 237.000.

Iz navedenog je jasno da je prosječna zarada koju saopštava Monstat prosječna u Crnoj Gori, dok je prosječna zarada koju saopštava Poreska uprava prosječna zarada zaposlenih u kompanijama koje izmiruju poreske obaveze. To je u skladu sa onim što je nadležnost svake od dviju institucija”, navedeno je u reagovanju Zavoda za statistiku Monstat.