Hoće li tržni centri srušiti neradnu nedjelju?

Šoping molovi su u Hrvatskoj dva puta oborili slične zakone
6709 pregleda 16 komentar(a)
Najavili da će 20 odsto radnika biti višak: Delta, Foto: Vesko Belojević
Najavili da će 20 odsto radnika biti višak: Delta, Foto: Vesko Belojević

Uprava šoping mola Delta siti juče je javno negodovala jer Ministarstvo ekonomije nije prihvatili da šoping molovi budu izuzeti iz zabrane rada nedjeljom, koja se nalazi u predlogu zakona o unutrašnjoj trgovini. Iz ove kompanije juče na pitanje “Vijesti” nisu direktno odgovorili da li će po ugledu na trgovačke centre u Hrvatskoj podnijeti inicijativu Ustavnom sudu, ukoliko ovakav predlog u konačnom bude usvojen.

“Trenutno predložene izmjene zakona već izazivaju opravdano negodavanje i nezadovoljstvo brojnih subjekata. Šoping mol Delta City je član Unije poslodavaca Crne Gore i vjerujemo da je upravo pravi način da opravdano tražimo ostvarivanje naših prava kroz ovu organizaciju”, saopštili su “Vijestima” iz ove kompanije.

Trgovački centri u Hrvatskoj dva putu su na njihovom Ustavnom sudu uspjeli da obore zakone koji su ograničavali rad nedjeljom, 2003. i 2009. godine. U oba slučaja zabrana rada trajala je svega par mjeseci. Ustavni sud Hrvatske je ukidanje zakona obrazlagao zadiranjem zagarantovano pravo na jednak položaj preduzetnika i slobodu poslovanja.

“Vikendom prvi crnogorski šoping mol posjeti od 18.000 do 24.000 ljudi. Procjena na nivou industrije je da nedjelja kao neradni dan u ovom slučaju izaziva gubitak od minimum milion eura u prometima na mjesečnom nivou naših zakupaca. Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20% radne snage na nivou centra ostati bez posla”, saopštili su iz ove kompanije navodeći da će zbog toga i država imati manje prihode.

Oni kažu da u svim državama regiona i većini evropskih zemalja šoping molovi rade nedeljom. Ukazali su na primjer Mađarske gdje je slična zabrana ukinula nakon par mjeseci zbog drastičnog pada prometa.

Bonus video: