Radunović radio po preporukama Državne revizorske institucije

Opštine davale netačne podatke za dodjelu novca iz Egalizacionog fonda
1958 pregleda 0 komentar(a)
Koristiće podatke Monstata i Poreske uprave: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Koristiće podatke Monstata i Poreske uprave: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi Darko Radunović, ispoštovalo je skoro sve preporuke Državne revizorske institucije (DRI) o raspodjeli novca iz Egalizacionog fonda za 2016. godinu.

“Kontrolom, pregledom i provjerom tačnosti navoda iz dostavljenog Izvještaja utvrđeno je da je Ministarstvo finansija od ukupno 15 datih preporuka u Izvještaju realizovalo 10 u potpunosti, jednu preporuku djelimično, dvije preporuke nije realizovalo, dok je za dvije preporuke prestala potreba za realizacijom”, saopšteno je iz DRI koja je juče objavila rezultate kontrole realizacije preporuka.

Novcem iz Egalizacionog fonda Ministarstvo finansija pomaže manje razvijene opštine i taj se novac dodjeljuje na osnovu određenih kriterijuma.

Tokom revizije DRI je utvrdila da opštine Ministarstvu finansija ne dostavljaju tačne podatke na osnovu kojih taj Vladin resor utvrđuje koliko će koja opština dobiti novca i to je vrhovna revizija označila kao ključni nedostatak u sistemu raspodjele novca iz Egaliziacionog fonda.

“Donošenjem novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Pravilnika o načinu raspodjele sredstava Egalizacionog fonda i načinu korišćenja neraspoređenih sredstava Fonda prestala je obaveza opština za dostavljanjem podataka potrebnih za akontativnu i konačnu raspodjelu sredstava Fonda. Akontativna i konačna raspodjela sredstava, vrši se na osnovu zvaničnih podataka Uprave za statistiku i Poreske uprave. Korišćenjem zvaničnih podataka eliminisan je rizik koji se odnosi na tačnost i pouzdanost podataka koje dostavljaju opštine”, ocjena je DRI.

Ministarstvo je djelimično realizovalo preporuku da uradi softver za Egalizacioni fond.

Iz DRI su istakli da je softver u fazi testiranja i potrebno je nastaviti sa dodatnim prilagođavanjem kako bi mogao da pruži potpune informacije o datim pozajmicama, raspoređenim sredstvima i druge podatke za određeni izvještajni period (mjesec, kvartal, godinu).

Bonus video: