Sve partije za neradnu nedjelju

Izuzeci su apoteke, pekare, cvijećare, suvenirnice, kiosci za štampu, benzinskim pumpe, pogrebne usluge, pijace, poljoprivredne apoteke, prodavnice unutar autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma, štandovi tokom manifestacija i sajmova i trgovine na veliko
936 pregleda 0 komentar(a)
Naknadno glasanje o zakonu, Foto: Arhiva Vijesti
Naknadno glasanje o zakonu, Foto: Arhiva Vijesti

Poslanici svih političkih partija u Skupštini juče su tokom rasprave najavili podršku izmjeni zakon o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja i dani državnih praznika za većinu trgovina. Izuzeci su apoteke, pekare, cvijećare, suvenirnice, kiosci za štampu, benzinskim pumpe, pogrebne usluge, pijace, poljoprivredne apoteke, prodavnice unutar autobuskih i željezničkih stanica i aerodroma, štandovi tokom manifestacija i sajmova i trgovine na veliko.

Zamjerke iz opozicije su bile da je postojećim zakonom o radu i o državnim praznicima utvrđeno da su nedjelja i državni praznici neradni dani i da ovim Vlada priznaje da nije mogla obezbijediti njihovo poštovanje.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da živimo u modernom ropstvu i da zaposleni zbog straha od gubitka posla trpe razna maltretiranja pa i rad nedjeljom i praznikom, da ministarstva prebacuje odgovornost između sebe a da inspekcije ne rade svoj posao. Poslanik SDP-a Raško konjević kazao je da je ovo već precizirano zakonom o radu i o državnim praznicima, i da je samo to trebalo primijeniti u praksi za sve zaposlene a ne raditi posebne norme za samo jedan sektor. On je upozorio da se ovakvim pristupom dovodi u pitanje ustavnost zakona i da on može pasti.

Boris Mugoša iz SD-a kazao je da većina zaposlenih kod privatnika rade šest dana nedjeljno, da ovo jeste korak naprijed, ali da je nedovoljan već da inspekcije moraju spriječiti zloupotrebe. Andrija Nikolić iz DPS-a je kazao da će kazne za rad nedjeljom iznositi od 1.000 do 10.000 eura.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao je da li će Vlada zaštititi radnike iz trgovina koje poslodavci budu otpuštali pravdajući se manjim prometom zbog neradne nedjelje.

Unija poslodavaca je na inicijativu šoping centara i drugih koji se nijesu našli u izuzecima, poslanicima proslijedila pismo da traže proširenje liste izuzetaka. Glasanje će biti naknadno održano.

Bonus video: