CEDIS: Novac od naknada za stvaranje tehničkih uslova koristiće se isključivo za razvoj

Oni su objasnili da u Crnoj Gori trenutno ima oko 385 hiljada korisnika distributivnog sistema, na koji se godišnje priključi oko šest hiljada novih korisnika, koji su obavezni da plate naknade prilikom priključenja novih objekata, odnosno rekonstrukcije postojećih za koje se traži povećanje snage
820 pregleda 3 komentar(a)
CEDIS logo, Foto: Cedis.me
CEDIS logo, Foto: Cedis.me
Ažurirano: 18.03.2018. 11:03h

Novac od naknada za stvaranje tehničkih uslova u sistemu, koju plaćaju novi korisnici, koristiće se isključivo za razvoj, odnosno povećanje postojećih kapaciteta i izgradnju novih, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Od kraja januara CEDIS primjenjuje novu proceduru za priključenje na distributivni sistem. Po tim pravilima priključenje na mrežu koje je nekad koštalo oko 40 eura sad se plaća po kilovatu i u prosjeku je gotovo 20 puta skuplje ,a sve uz uslov da u projektu navedete tačan iznos naponske snage koji vam je potreban.

„Naknada koju plaćaju novi korisnici i čiji se iznos definiše u saglasnosti za priključenje, koristiće se isključivo za razvoj sistema, odnosno povećanje postojećih kapaciteta i izgradnju novih, kao i povećanje priključne snage postojećih korisnika. Time će se steći uslovi za priključenje novih korisnika na distributivni sistem“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici CEDIS-a.

Oni su objasnili da u Crnoj Gori trenutno ima oko 385 hiljada korisnika distributivnog sistema, na koji se godišnje priključi oko šest hiljada novih korisnika, koji su obavezni da plate naknade prilikom priključenja novih objekata, odnosno rekonstrukcije postojećih za koje se traži povećanje snage.

„Prilikom priključenja novih objekata na elektrodistributivnu mrežu, od ove godine imamo određene novine. Procedurom se propisuju uslovi, način i postupak izdavanja uslova za izradu tehničke dokumentacije, saglasnosti na glavni projekat i za priključenje, kao i zaključivanje ugovora o priključenju i priključenje na distributivni sistem električne energije”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su saopštili da su izmjene procedure urađene da bi se prilagodile novom Zakonu o energetici, a odnose se na postupak sprovođenja procedure, kao i na formu dokumenata koje izdaje CEDIS.

Zakon o energetici je definisao da se izmjene odnose i na uvođenje dvije nove naknade, za izvođenje priključka na distributivni sistem i stvaranje tehničkih uslova u sistemu.

„Naknade se odnose na nove korisnike elektrodistributivne mreže i one koji podnesu zahtjev za povećanje snage, a definisane su za sve naponske nivoe. Naknada za izvođenje priključka na distributivni sistem odnosi se na proces, počev od rješavanja imovinsko pravnih pitanja, preko projektovanja, izvođenja radova i svih ostalih troškova“, objasnili su iz CEDIS-a.

Metodologija za utvrđivanje naknada za priključenje na distributivni sistem predviđa da priključak može raditi i CEDIS ukoliko se tako izjasni investitor. Te naknade su definisane u odnosu na sami tip priključka, dužinu voda koji je potreban za prikjučenje i broj brojila koji se nalaze u objektu.

Iz CEDIS-a su kazali da se naknade za stvaranje tehničkih uslova u distributivnom sistemu ne obračunavaju prema broju brojila, već prema snazi koju investitor traži za objekat.

One se obračunavaju po kilovatu i za priključke na 0,4 kilovoltni (kV) naponski nivo iznose 72,32 eura, za priključke na deset kilvoltni naponski nivo 289,54 eura, a 35 kV naponski nivo 73,33 eura.

Iz CEDIS-a su saopštili da naknade za priključenje na distributivni sistem postoje i u zemljama u okruženju.

„Mi smo se, prilikom procesa uvođenja ovih naknada, rukovodili iskustvima i praksom naših susjeda Hrvatske i Srbije“, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da se naknada za stvaranje tehničkih uslova u sistemu obračunava u odnosu na odobrenu priključnu snagu, koja je propisana u saglasnosti za priključenje, u skladu sa projektnom dokumentacijom.

“Ta snaga, izražena u kilovatima (kW), množi se sa cijenom jednog kilovata. Na primjer, za jedan prosječan stan i priključenu snagu u iznosu od deset kW treba platiti 723,2 eura”, saopštili su iz CEDIS-a.

Ukoliko korisnik odluči da u postojećem objektu kome je snaga odobrena na deset kW, pokrene određenu proizvodnju ili ugradi centralno grijanje prostorija za koje je potrebna veća snaga u objektu, ne bi imao mogućnost da na postojeće instalacije priključi više potrošača, odnosno električnih uređaja veće snage nego što je po projektu odobreno, shodno predatom atestu.

“U tom slučaju bi u tome objektu pala sklopka na osiguračima i ne bi imao električnu energiju”, naveli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su objasnili da bi u tom slučaju trebalo tražiti novu saglasnost za priključenje, kojom bi bilo odobreno povećanje snage.

“Što se tiče naknade za stvaranje tehničkih uslova u sistemu, korisnik bi u tom slučaju platio taj novi dio odobrenog povećanja snage. Na primjer, ako je bilo odobreno deset kW, a novim projektom je predviđeno 25 kW, treba platiti 1,08 hiljada eura“, kazali su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da korisnik treba da podnese zahtjev za izdavanje saglasnosti za priključenje, na obrascu koji se nalazi na sajtu CEDIS-a.

Iz kompanije su saopštili da su već pokrenuli inicijative za sniženje naknada ili uvođenje novog modela naplate, s obzirom na to da javnost smatra da su visoke i da predstavljaju veliki namet.

„Razmišljamo o tome i već su sa naše strane pokrenute određene inicijative“, rekli su iz CEDIS-a.

Bonus video: