Ovo pivo osvojilo je svijet. Da li ste ga probali?

U želji da crnogorskim potrošačima pruže nešto novo, ukusno i pitko, nikšićki pivarci napravili su IPA pivo
10511 pregleda 0 komentar(a)
India Pale Ale –osvajač modernih pivopija, Foto: Shutterstock
India Pale Ale –osvajač modernih pivopija, Foto: Shutterstock

Pivska industrija doživljava velike transformacije poslednjih godina. Potrošači su sve bolji poznavaoci piva i traže drugačije ukuse. Jedna vrsta piva izdvojila se po rastućoj popularnosti. O kojem pivu je riječ, pitate se?

Kada biste prije samo 10-ak godina barmenu tražili IPA pivo, gledao bi vas začuđeno. Danas to nije slučaj, jer IPA postaje možda najpoznatija skraćenica u svijetu piva.

India Pale Ale –osvajač modernih pivopija

IPA je skraćenica za India Pale Ale. Priča ovog piva je, u najkraćem: kada obično pivo nije moglo da „preživi“ polugodišnje putovanje od Britanije do Indije, nastalo je pivo koje može, IPA. U Indiji su na pivo željno čekali britanski vojnici, a Britanci su morali da osmisle kako će pivo ostati dobrog ukusa nakon putovanja brodom, u uslovima visokih temperatura i velike vlage.

Ključ su pronašli u hmelju, kao prirodnom sastojku koji sprječava pivo od kvarenja. Dodajući veće količine hmelja očuvali su kvalitet piva i dobili potpuno novi proizvod, koji je danas, nakon skoro 250 godina, popularan među pivopijama širom svijeta.

Zašto je IPA tako popularna?

Poznavaoci piva kažu da IPA može sve, sem da vas ostavi ravnodušnim. To je pivo koje se na svako naredno konzumiranje sve više dopada. IPA, koja je podvrsta ejl piva, razlikuje se od ostalih ejl piva a posebno od lager piva po izuzetnoj aromatičnosti.

Konzumiranjem IPA piva jasno stavljate do znanja da ste dobri poznavaoci ove kategorije, ali i da sami živite priču koju IPA donosi: spremnost za nova iskustva, avanture i putovanja, želju da obiđete svijet. Baš kao što je IPA svoje putovanje počela u Britaniji, a posle iskrcavanja u Indiju obišla i druge pivarske luke.

Ne morate ići u Britaniju ili Ameriku – IPA pivo u Crnoj Gori

Trend rasta popularnosti IPA piva prepoznali su i u Pivari „Trebjesa“. U želji da crnogorskim potrošačima pruže nešto novo, ukusno i pitko, nikšićki pivarci napravili su IPA pivo.

Prvo ikad napravljeno ejl pivo u „Trebjesi“ odlikuje izrazita aroma uz idealan balans slatkog i gorkog, što sve Nikšićko IPA pivu daje pitkost. “Nikšićko IPA je projekat na koji smo posebno ponosni, jer predstavlja spoj naše strasti prema pivarstvu i odgovornosti koju pivara ima prema svojim potrošačima – ne samo da uvijek pružamo vrhunski kvalitet, već i stalno nudimo novine, idući u korak sa savremenim svjetskim trendovima“, kaže Nikola Vasiljević, menadžer za inovacije u Molson Coors Srbija i Crna Gora.

Nikšićko IPA od nedavno je dostupno na policama marketa i u lokalima.

Garantujemo da ćete zbog ovog piva poželjeti da protegnete noge do prodavnice ili ostanete koji sat duže u gradu.