Vukićević profesionalno stiže u Montenegro Airlines

Aktuelnom pomoćniku ministra finansija danas bi na skupštini akcionara nacionalnog avioprevoznika trebalo da bude profesionalizovana funkcija predsjednika odbora direktora te kompanije, koju pokriva od februara 2017. godine
268 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Vukićević, Foto: Luka Zeković
Nikola Vukićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2018. 07:35h

Pomoćniku ministra finansija za budžet Nikoli Vukićeviću danas bi na skupštini akcionara nacionalnog avioprevoznika "Montenegro erlajnsa" (MA) trebalo da bude profesionalizovana funkcija predsjednika odbora direktora te kompanije, saznaju "Vijesti" od više izvora u Vladi. Ostalim članovima odbora direktora neće biti profesionalizovana funkcija.

Vukićević je od februara prošle godine istovremeno pomoćnik ministra finansija i predsjednik odbora direktora "Montenegro erlajnsa", kompanije koja je značajni korisnik državne pomoći i jedan od najznačajnijih poreskih dužnika.

Profesionalizacija funkcije znači da će Vukićević napustiti mjesto pomoćnika u Ministarstvu finansija gdje je, prema posljednjem imovinskom kartonu za 2016. godinu imao primanja od 1.240 eura. Prelaskom na novu poziciju imaće značajno veća primanja, osnovna plata bi trebalo da mu bude oko 1.800 eura.

Izvori "Vijesti" ističu da do sada Vukićević nije uzeo ni centa kao predsjednik odbora direktora nacionalnog avioprevoznika.Vukićević je juče potvrdio informacije "Vijesti".

"Na dnevnom redu je izmjena statuta kompanije koja treba da omogući da se obavlja funkcija predsjednika odbora direktora profesionalno", kazao je Vukićević.

"Vijesti" su krajem prošle godine ukazale na mogući konflikt interesa kod Vukićevića koji je paralelno obavljao pomoćničku funkciju sa funkcijom predsjednika odbora direktora MA. Iz Ministarstva finansija su “Vijestima” odgovorili da zbog ove dvije povezane funkcije Vukićević nije u konfliktu interesa, dok iz Agencija za sprečavanje korupcije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o potencijalnom konfliktu interesa.

Iz Ministarstva su naveli da je članom 7 Zakona o sprečavanju korupcije propisano da je “javni funkcioner dužan da svoju funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izazove sukob interesa u vršenju javne funkcije. Sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije”.

“Imajući u vidu citirani zakon, kao i činjenicu da je gospodin Nikola Vukićević, generalni direktor direktorata za budžet u Ministarstvu finansija lice koje stručno-tehnički priprema državni budžet, a koji Vladi predlaže ministar finansija, na osnovu politika i smjernica koje utvrdi Vlada, ne može se govoriti o konfliktu interesa. Podsjećamo da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva resorno ministarstvo koje prati poslovanje 'Montenegro erlajnsa' i definiše politiku u ovoj oblasti, i iste predlaže Vladi i Skupštini za usvajanje”, navedeno je iz Ministarstva.

MA je prošle godine dva puta dobio državnu pomoć od ukupno 4,5 miliona eura, a oba puta je taj angažman odobrilo Ministarstvo finansija. Zbog ove dvije nove državne pomoći Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo izviđaj. Komisija za državnu pomoć, koja je dio ministarstva finansija, za njih nije dala saglasnost.

U odboru direktora MA su još Dženan Delić, Miroslav Bjelica, Dragan Popović i Milan Abramović.

Bonus video: