Traže stečaj za Galeniku i još 50 firmi

Fabrika ljekova, u kojoj crnogorska Vlada ima 25 odsto vlasništva, duguje 2,61 milion eura za poreze
4161 pregleda 1 komentar(a)
Radnicima se duguje 11 plata: Galenika Crna Gora, Foto: Galenika
Radnicima se duguje 11 plata: Galenika Crna Gora, Foto: Galenika

Poreska uprava (PU) tokom ovog mjeseca podnijela je Privrednom sudu predloge za pokretanje stečaja kod 51 obveznika s ukupnim dugom od 13,84 miliona eura. Najveći dužnici za koje PU traži stečaj su fabrika ljekova „Galenika Crna Gora“ koja duguje 2,61 milion eura, „Astra Montenegro“ sa dugom od 1,65 miliona i stambena zadruga „Emona“ sa dugom od 1,61 milion eura.

„Vijesti“ su od kraja prošle godine pratile prvo štrajk, a potom višemjesečne probleme Sindikata i preostalih 60-ak radnika fabrike ljekova “Galenika Crna Gora” koji su više puta tražili od premijera Duška Markovića i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da učine napor da bi im što hitnije bilo isplaćeno 11 zaostalih neto zarada i doprinosi za penzijsko osiguranje.Tim povodom više puta im je rečeno iz izvršne vlasti da će to pitanje biti riješeno tek nakon dokapitalizacije podgoričke firme od većinskog vlasnika u Srbiji. Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku “Galeniku” u novembru 2017. godine. Većinski vlasnik “Galenike Crna Gora”, sa 75 odsto vlasništva je beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska Vlada.

Od početka 2019. godine, kada je PU intenzivirala aktivnost predlaganja stečajnog postupka kod poreskih obveznika kod kojih su ukinuta rješenja o reprogramu duga ili kod kojih već duže vremena nije bilo moguće naplatiti poreski dug, Privrednom sudu podnijeto je ukupno 477 predloga, sa ukupnim dugom u iznosu od 41,15 miliona eura.

“Među poreskim obveznicima za koje je predloženo otvaranje stečajnog postupka nalazi se 401 poreski obveznik, kojima su prethodno ukinuta rješenja o reprogramu, čiji ukupni poreski dug iznosi 23, 79 miliona eura, kao i 76 poreskih obveznika koji nijesu bili u reprogramu, a kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti poreski dug u iznosu od 17, 36 miliona “ rečeno je “Vijestima” u PU.

Među obveznicima kod kojih je u junu predložen stečaj, kako su kazali iz PU, nalaze se 32 obveznika sa poreskim dugom većim od 100.000 eura.

„PU je odlučna da stečajni postupak predloži kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprograma a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate nijesu dale efekat, u skladu sa zakonom propisanim nadležnosti“, zaključili su iz PU.

Bonus video: