Usvojene još dvije ustavne žalbe u korist “dakićevaca”

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, odlučeno je da se zbog povrede prava na pravično suđenje obešteti najmanje oko 50-ak bivših radnika, a danas povjerilaca
3152 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta "Dakećevaca" ispred Ustavnog suda (arhiva), Foto: Savo Prelević
Sa protesta "Dakećevaca" ispred Ustavnog suda (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2019. 19:11h

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas još dvije ustavne žalbe dijela bivših radnika “Radoje Dakića” i naložio Vladi da im isplati po 2.000 eura na ime nematerijalne štete, u roku od šest mjeseci od objavljivanja ovih odluka u Službenom listu RCG.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, odlučeno je da se zbog povrede prava na pravično suđenje obešteti najmanje oko 50-ak bivših radnika, a danas povjerilaca.

Razmatrajući žalbe u predmetima broj 296/17 i 1297/18, Ustavni sud je, većinom glasova, utvrdio povredu prava na pravično suđenje iz odredbi člana 32. Ustava CG i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i povredu prava svojine (imovine).

“Dakićevci” više od deceniiu čekaju na izvršenje sudskih presuda.Sud u Strazburu donio je u januaru 2017. ispravljenu presudu u korist pet bivših radnika koje je država isplatila, ali ta odluka još nije uvedena u naš pravni sistem za ostale radnike.

Iz kancelarije “Prelević”, "Vijestima" je potvrđeno da je predmet broj 1297/18 njihov, a odnosi se na pet “dakićevaca” kojima je suprotno volji sudije Ustavnog suda Miodraga Iličkovića (koji je bio izvjestilac u predmetu), prije nekoliko mjeseci, odbijena ustavna žalba. Prije nego što je ta odluka objavljena Ustavni sud je preispitao prvobitnu odluku i sad je donio u korist pet bivših radnika.

Ustavni sud CG je, prije 20-ak dana, usvojio prvu ustavnu žalbu i donio odluku kojom je obavezao Vladu da “dakićevcima”, koje je zastupala kancelarija “Prelević”, isplati po 2.000 eura na ime nematerijalne štete.

Donedavno je bilo 11 ustavnih žalbi bivših radnika, a nakon što je usvojena prva podnijete su dodatno nove žalbe najvećoj sudskoj instanci od bivših radnika, odnosno, pojedinih advokata, koji to ranije nijesu uradili.

Ustavni sud je sa sve tri odluke nalažio Privrednom sudu da iz sredstava dobijenih u stečajnom postupku, svakom podnosiocu ustavne žalbe, obezbijedi najveći mogući stepen namirenja sredstava onoga što im je dosuđeno navedenim sudskim odlukama Osnovnog suda u Podgorici, uključujući zakonsku zateznu kamatu.

Bivših radnika koji su potraživali novac prvobitno je bilo 1.732, ali je sa nasljednicima (budući da je više od 500 povjerilaca posljednjih 10 godina preminulao) broj građana koji očekuju novac sada mnogo veći. Oni sa kamatama duže od deceniju potražuju više od 60 miliona.

Izvjesno je da se kroz stečaj neće svi naplatiti jer je hipotekovana imovina bivše fabrike sada procijenjena na svega oko 38 miliona eura.

Propala sedma prodaja imovine "Radoje Dakića"

Sedma prodaja cjelokupne imovine "Radoje Dakića" u stečaju propala je jutros u Privrednom sudu jer niko od potencijalnih kupaca nije dostavio ponudu ni za kupovinu djelova imovine.

Stečajni upravnik Mladen Marković, u narednom periodu će objaviti novi oglas za prodaju.

Bonus video: